2024. április 18. - Andrea, Ilma
Az LMP nem áll be más párt jelöltje mögé, Vágó István nem lenne hiteles ökopolitikai szakember, az MSZP pedig nem becsületes emberek értékalapú közössége. Tudtuk meg Tordai Bencétől, az LMP választmányi szóvivőjétől.
2010. június 25. péntek 07:31 - Gyülvészi András
A HírExtra fölkereste Tordai Bencét, az LMP választmányi szóvivőjét, hogy megkérdezzük milyen elvárásoknak kell megfelelnie egy lehetséges főpolgármesternek. Érdeklődtünk arról is, hogy a Lehet Más Politika beállna-e Vágó István mögé?

Mi a párt álláspontja Jávor Benedek lehetséges főpolgármester-jelöltségéről?

Jávor Benedek biztos, hogy nagyon jó jelölt. Ő az LMP legfelkészültebb várospolitikusa. Vagyis az elmondható, hogyha párton belülről jelöl az LMP, akkor nagy valószínűséggel Jávor Benedek lesz.

Milyen eséllyel állítanak párton kívüli jelöltet?

Ez még egyáltalán nem lefutott meccs. A szabályozásunkban az szerepel, hogy lehet párton kívüli jelöltünk az önkormányzati választásokon. A budapesti kongresszuson a budapesti területi szervezetek fogják megválasztani a főpolgármester-jelöltet. Erre július 5-én kerül sor.

Az LMP milyen tulajdonságokat tart fontosnak egy lehetséges főpolgármesterben?

Nagyon fontos, hogy le tudja fordítani a budapesti kormányzás szintjére azt az ökopolitikai üzenetet, amit az LMP országosan is képvisel. Értse, hogy milyen egy zöld város, és legyen elismert személyiség legalább bizonyos szakkérdésekben, és hogyha nem párttag, akkor legyen olyan civil, aki már bizonyított a budapesti közéletben.

Az biztos nem szempont, hogy más pártok elvárásainak megfeleljen a jelölt.

Ez azt jelenti, hogy a szövetkezést mindenképpen elvetik?


Hoztunk a kongresszuson egy elvi állásfoglalást, hogy fővárosi és megyei szinten semmilyen parlamenti párttal nem fogunk együttműködni.

Lehet esélye Tarlós Istvánnal szemben bármely ellenzéki jelöltnek összefogás nélkül?

Most az látszik, hogy három-négy komoly politikai erő van Budapesten, és nyilvánvalónak tűnik, hogyha mindenki indít egy jelöltet, akkor valószínű, hogy a legerősebb párt jelöltje — hogyha az Tarlós István lesz, akkor ő —fog nyerni. Én nem gondolom ezt egyáltalán törvényszerűnek.
Az MSZP-ről nem tudni biztosan, hogy végül indít-e saját jelöltet vagy sem. Hogyha megnézzük a közvélemény-kutatási trendeket, akkor azt látjuk, hogy az LMP néhány hónapon belül Budapesten megelőzheti az MSZP-t. Ezek után az, hogy nekik nem muszáj önálló jelöltet állítani, még inkább aktuális lesz. De erről természetesen nekik kell dönteniük, mert mi ezzel kapcsolatban semmilyen lépést nem fogunk tenni.

Molnár Gyula egy interjúban felvetette, hogy azt tartaná előnyösnek, ha egy független jelölt mögé fölsorakozna mind az LMP, mind az MSZP. Egészen konkrétan Vágó István neve merült föl. Őt támogatná az LMP?

A múlt heti kongresszusunkon arról is hoztunk egy döntést, hogy mindenképpen önállóan indítunk főpolgármester-jelöltet. Tehát az biztos, hogy nekünk lesz jelöltünk, ebből következően kizárt, hogy valamely más párt jelöltje mögé fölsorakozzunk.

Mindemellett nem gondolom Vágó Istvánról, hogy hiteles ökoplitikai városvezető lenne. Elismerve az ő kvalitásait, én az említett okok miatt is kizártnak tartom, hogy az MSZP által jelölt Vágó István mögé odaállnánk.

Az elképzelhető, hogy az LMP jelöl egy független civilt, de Vágó István neve ebben a kontextusban nem merült föl. Ha a jelöltünk mögé az MSZP oda akar állni, az az ő dolguk, de mi biztos, hogy nem fogjuk ezt megtenni.

Az LMP igyekszik független maradni, de nyilvánvaló, hogy minden döntése előnyhöz juttat egy szereplőt. Például ha nem szövetkeznek, az jó lehet a Fidesznek. Meddig tartható fönn ez a függetlenség?

Abban biztos vagyok, hogy 2014-ig mi semmilyen komoly együttműködésre nem kényszerülünk rá más pártokkal.

Amikor elindultunk, elmondtuk, hogy nem tekintjük egyik porondon lévő parlamenti pártot sem hitelesnek. Az elmúlt húsz év a Fideszt ugyanúgy megviselte, mint az MSZP-t, ráadásul program szintjén is nagyon távol állnak tőlünk mind a ketten.

Úgy vélem azzal szolgáljuk a legjobban a magyar demokráciát, hogyha megtartjuk a függetlenségünket, és 2014-ben komoly alternatívája lehetünk a Fidesznek. Ide nem az az út vezet, hogy összeborulunk az MSZP-vel, ez egészen biztos.

Az a morális hiátus, ami az ő soraikban felfedezhető, elfogadhatatlanná tesz egy lehetséges együttműködést velük. Sajnos nem becsületes emberek értékalapú közösségéről beszélünk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását