2024. április 25. - Márk

Itt a zene ünnepe

Változatos zenei kínálattal találkozhat a közönség számos fővárosi helyszínen hétfőn, a zene ünnepén. A szervezők közlése szerint a Vörösmarty téren, a SzemFüles Színpadon az urbánus világzenét játszó Anselmo Crew lép föl, őket a Cabaret Medrano követi, majd a Nemes András gitáros-énekes vezette Plutoé a színpad.
2010. június 18. péntek 14:55 - HírExtra
A Nyugati téren, a Fidelio-West-Balkán Színpadon kora délután zeneiskolás tehetségek mutatkoznak be, utánuk ugyancsak fiatal, de profi muzsikusok következnek: Balogh Miklós (hegedű) és Zsoldos Bálint (zongora). Balogh Miklós jelenleg a Budafoki Dohnányi Zenekar tagja, Zsoldos Bálint pedig 13 éves kora óta rendszeres szereplője a hazai és nemzetközi koncertéletnek.

A klasszikus dallamokat a dzsessztörténelem vokális darabjai követik Kardos Dániel és Polnauer Flóra előadásában, majd a Four Bones harsonanégyes következik, utána pedig a Victoria Kamarakórus lép fel. A Nyugati téri szerepelők között lesz még a Kovács Linda Jazz Quartet, a 4 Méter Hammond Duó, a Capriccio kamarazenekar, a Longital és a Dutar duó. A sorozatot Wojciech Waleczek fiatal lengyel zongorista zárja, aki a Nyugati tér előtt a Magyar Rádió Márványtermében ad koncertet.

A Petőfi Csarnok szabadterén a délután a Thanks Jimi Fesztiválé. A népszerű magyar zenészekből álló alkalmi formációhoz bárki csatlakozhat, hogy a Hey Joe című szerzemény előadásával tisztelegjen Jimi Hendrix előtt.

A Ferenciek terén, a Váci utcában, a Duna-korzón és a Vigadó téren is egész délután szól majd a muzsika, a belvárosból érdemes kimenni a Rákosrendező pályaudvarra, ahol Rutkai Bori és zenekara játszik.

A Gödör Klubban mások mellett Said Tichiti, Őz Zsolt, Víg Mihály, a Kaláka Trio (Gryllus Dániel-Becze Gábor-Radványi Balázs), Jamie Winchester, David Yengibarjan, Bérczesi Róbert, Dévényi Ádám, Másik János, Nyeső Mari, Frenk, Szirtes Edina Mókus, Both Miklós, Kardos Horváth János, Nemes Zoltán, Fekete Jenő, Szilvási István és Kovács Antal, Ladányi Andrea és Borlai Gergely, valamint a Pál Utcai Fiúk lép fel a zene ünnepén.

A budai oldalon a Francia Intézet ad helyet a marokkói születésű Marouan Benabdallah zongoraestjének. A fiatalember Budapesten is tanult, ezúttal Albeniz, Granados, Ravel, Debussy műveiből játszik.

A zene ünnepén a Liszt Ferenc téren, a Blaha Lujza tér téren, a Moszkva téren, a Móricz Zsigmond körtéren is hangulatos zeneszó szórakoztatja az arra járókat.

A Duna Televízió műsorán a zene ünnepe alakalmából Lajkó Félix ötnapos székelyföldi turnéjáról készült dokumentumfilm, valamint a Man Doki - Soulmates tavalyi győri fellépéséről készült koncertfilm is szerepel.

A zene ünnepét először 1982-ben rendezték meg Franciaországban. Európai méretűvé 1985-től vált az ünnep, azóta a kontinens számos országában rendeznek koncertsorozatokat és teremtenek igazi fesztiválhangulatot minden év június 21-én.
 
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását