2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Orbán: a magyar gazdaság teljes újjászervezésére van szükség

A magyar gazdaság teljes újjászervezésére van szükség – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az APA osztrák hírügynökségnek adott interjúban pénteken. Nem egyszerűen egy olyan programot kell végrehajtani, amely a gazdaság egyik vagy másik problémáját orvosolja – fejtette ki a Bécsben tartózkodó kormányfő.
2010. június 11. péntek 22:27 - HírExtra
A magyar gazdaság "nagyon komoly bajoktól szenved" – fogalmazott. Példaként említette az adórendszert, amely – mint fogalmazott - "hazugságokra épül", valamint az államadósság magas szintjét. A költségvetésben számos valótlan szám szerepel, s az előző kormány "mindenféle trükköt alkalmazott" – jelentette ki.

"Olyan bevételeket terveztek, amelyek a mostani világgazdasági helyzetben nem realizálódhattak. Néhány kiadási tételt egész egyszerűen elhallgattak. Bizonyos, a következő évben esedékes bevételeket előre beszedtek. Tehát mindenféle trükköket alkalmaztak. Ezt maguk is bevallották" – mondta.

A kormánynak ennek ellenére meg kell próbálnia tartani magát az eredetileg megadott 3,8 százalékos hiánycélhoz. „A nemzetközi nyilvánosság, megalapozottan, azt várja, hogy egy kormány év közben nem változtatja a hiánycélt. Úgyhogy ezeket a bevételeket elő kell valahonnan teremtenünk. "Ezért kényszerültünk rendkívüli intézkedésekre, amelyek nem állnak közel a szívünkhöz", mint például a bankadó – olvasható az interjúban.

A kettős állampolgársággal kapcsolatban úgy fogalmazott: rendkívül jó eredmény, ha a hét szomszédból hat el tud fogadni egy, a magyarok számára nagyon fontos kérdésben született döntést. „Mindent meg fogunk tenni, hogy a hetedikkel is dűlőre jussunk és jó viszonyt alakíthassunk ki.“ – tette hozzá. A magyar parlament kötelességének tekintette a törvény elfogadását – mondta a kormányfő. Felidézte, hogy más közép-európai országokban is ismert a kettős állampolgárság intézménye, egyúttal utalt arra, hogy a rendszerváltás óta a szomszédos országokban élő magyarok maguk is képviselni tudják politikai érdekeiket. "Nem Budapestről kell megmondani, hogy mi a külföldön élő magyarok érdeke, hanem a magyarok ezt maguk ki tudják fejezni és képviselni is tudják".

Orbán Viktor a nehéz gazdasági helyzet ellenére bizakodónak mutatkozott. Magyarországnak Európa legversenyképesebb adórendszerét és állami bürokráciáját kell felépítenie – mondta. "Nyolc év múlva ránk sem fognak ismerni. Fiatalabbak és szebbek leszünk" – fűzte hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását