2024. április 25. - Márk

A NATO adjon nekünk pénzt!

Magyarország amellett van, hogy a tehetősebb NATO-partnerek járuljanak hozzá a katonai képességek fejlesztését célzó költséges projektek megvalósításához - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter pénteken Brüsszelben magyar újságíróknak a NATO-országok védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozása után.
2010. június 11. péntek 17:37 - HírExtra
Utalt arra, hogy a gazdasági helyzet romlása nyomán egyes - eddig donorként fellépő - országok most kevesebb hajlandóságot mutatnak a közös finanszírozásra. A miniszteri ülésen például német részről azt a felfogást képviselték, hogy térjenek vissza a korábbi gyakorlathoz, és minden ország maga viselje a nála felmerülő költségeket.

Több ország költségmegosztó együttműködésére példa a Pápán elhelyezett, C-17-es repülőgépekre alapozott légi szállítási kapacitás megteremtése. Vannak más hasonló tervek is, így például az afganisztáni alkalmazásra szánt helikopterekkel kapcsolatos felkészítési, kiképzési projekt. Magyarország az ilyen jellegű együttműködés bővítésére törekszik.

A honvédelmi miniszter kitért arra, hogy a magyarországi NATO-radar ügye sürgős megoldást igényel, és ő lát is megoldási lehetőséget, "fényt az alagút végén". Közelebbit azonban erről nem árult el, csupán azt szögezte le, hogy a Tubesen nem lehetséges a radar létesítése. Szólt arról Hende Csaba, hogy a külföldön állomásozó, közel ezer magyar katonának mintegy 40 százaléka van most Afganisztánban. Ez az arány hamarosan mintegy 50 százalékra emelkedik. A magyar katonák ősszel újra átveszik a kabuli repülőtér ellenőrzését, és folytatják az afganisztáni kiképzői tevékenységet.

Az új magyar honvédelmi miniszter a brüsszeli tanácskozás alatt külön kétoldalú megbeszélést folytatott Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkárral, aki nagyra értékelte a közös NATO-műveletekhez való magyar hozzájárulást. A honvédelmi miniszter elmondta: a miniszteri tanácskozáson a magyar tárca egy év haladékot kért és kapott a NATO-tól a védelmi fejlesztési tervek beadásához. Ezt az teszi szükségessé, hogy korábban tett vállalások teljesítésében súlyos elmaradások vannak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását