2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Romakérdés:Jön a harlemi módszer

A fekete gyerekek integrációját segítő Harlem Children's Zone (HCZ) program nyilván működne Magyarországon, a romák helyzetének javítására - mondta Geoffrey Canada, a HCZ-program elnöke a témában rendezett washingtoni konferencia végén.
2010. június 9. szerda 08:14 - HírExtra
"A roma közösségekkel kapcsolatos kérdések annyira hasonlatosak azokhoz a problémákhoz, amelyekkel mi Harlemben találkoztunk, amikor a munkát elkezdtük, hogy ez a megközelítés működne" - fogalmazott, s hozzátette, a városi roma közösségeknél lát esélyt sikerre. Canada hangsúlyozta: ügyelni kell a kulturális és egyéb, az emberek érzékenységét érintő különbségekre, de "ez a koncepció nagyon jól alkalmazható lenne".

Azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy melyek lehetnek az adaptáció főbb akadályai, elsősorban a finanszírozást említette, szerinte a tényleges hatás eléréséhez megfelelő forrásokat kell biztosítani. A másik kulcskérdés szerinte Amerikához hasonlóan Magyarországon is az, hogy az ügy, a kisebbség megsegítése mellett elkötelezett vezetőkre van szükség.

A HCZ-program elnöke elmondta, ő és szervezete készséggel segít az adaptációban, ha a magyar kormány vagy nem kormányzati szervezetek hozzájuk fordulnak.

Szalai Júlia, a Közép-európai Egyetem szociológiaprofesszora - a kétnapos tanácskozás szakmai előkészítője - kifejtette: a résztvevők egyetértettek abban, hogy egy olyan programra van szükség, amely egy közösség minden szükségletére és problémájára igyekszik valamilyen választ adni. Gondolatébresztőnek nevezte a szakértői eszmecserét a magyarországi átvétel szempontjából.

Utalt rá, hogy ki kell dolgozni az adaptáció menedzselését és az anyagi feltételek megteremtését, hiszen a két országban eltérő közszféra és jóléti állammodell működik. A HCZ-program átvételében fontosnak nevezte a roma helyzet integrált formában történő megoldására szóló társadalmi és kormányzati, politikai törekvést. Utalt arra, hogy Magyarországon viszonylag gyengék a civil közösségek, erősödnie kell a "mindennapi élet demokráciájának", és ezzel erősödhet majd a romák befogadása is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását