2024. április 25. - Márk

NATO: Magyarország erős és megbízható szövetséges

Magyarország erős és megbízható szövetségese a NATO-nak - mondta James Stavridis admirális, a NATO európai erőinek főparancsnoka, miután találkozott Benkő Tibor vezérkari főnökkel a Honvédelmi Minisztériumban A találkozó után tartott sajtótájékoztatón az admirális, aki a NATO műveleti parancsnoka is, elmondta, azért jött, hogy köszönetet mondjon a magyar katonáknak a kitűnő munkáért, amelyet többek között Afganisztánban és a Balkánon végeznek.
2010. június 8. kedd 13:47 - HírExtra
Kiemelte, hogy nagyra értékeli azokat az erőfeszítéseket is, amelyeket a honvédség az árvíz miatt bajba jutott emberek megsegítéséért tett.

Benkő Tibor, a vasárnap kinevezett vezérkari főnök elmondta, hogy a megbeszélésen szóba került Magyarország balkáni szerepvállalása; ezzel kapcsolatban megerősítette, hogy a térség biztonsága érdekében a honvédek addig maradnak, amíg szükséges. Jelenleg 400 magyar katona teljesít szolgálatot a térségben - tette hozzá.

Az afganisztáni szerepvállalással kapcsolatban azt közölte, hogy mivel ez a legveszélyesebb kihívás, ezért elsődleges cél a katonák felszerelésének javításával a biztonságuk erősítése.

Mint elmondta, négy év alatt mintegy félmillió lőszert használtak fel a magyar katonák Afganisztánban, ami bizonyítja, hogy veszélyes a helyzet. Hozzátette azt is, hogy az utóbbi hónapokban támadás érte az ország fővárosában azt a bázist, ahol magyar katonák is állomásoznak, illetve a magyar-amerikai kiképzőcsapatot, amelynek bázisa Észak-Afganisztánban található. A támadásokban senki sem sérült meg.

Kitért arra is, hogy várhatóan szeptember 18-án tartják az ázsiai országban a parlamenti választásokat, a biztosításra a magyarok létszáma elegendő lesz, így nincs szükség csapaterősítésre.

A magyarországi árvízi helyzettel kapcsolatban azt közölte, hogy a védekezésben mintegy négyezer katona és 300 technikai eszköz vett részt.

James Stavridis budapesti látogatásán találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel, Hende Csaba honvédelmi és Martonyi János külügyminiszterrel is.

Magyarországi tartózkodása alatt felkeresi még a pápai repülőgépbázist, ahol a NATO stratégiai légi szállítási flottájának C-17-es óriásrepülői állomásoznak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását