2024. március 29. - Auguszta

Jobbik: az új önkormányzati törvénnyel bukik a civil kontroll

A kedden elfogadott önkormányzati törvény elveszi az emberek képviselethez való jogát; ezzel a jogszabállyal megszűnhet a helyi civil kontroll lehetősége az önkormányzatokban - mondta a helyi önkormányzati választásról szóló törvény elfogadása után az MTI-nek Hegedűs Lorántné.
2010. június 8. kedd 20:06 - HírExtra
A Jobbik képviselőjének szavai szerint a kis civil szervezetek "gyakorlatilag esélytelenek lesznek" arra, hogy bejussanak a helyi önkormányzatokba. Hozzátette, hogy az összefogásukat is bünteti a törvény, mert két szervezet esetén tíz, míg háromnál 15 százalékot kell szerezni a sikeres szerepléshez.

Hangsúlyozta, hogy pártja véleménye szerint elsősorban nem a képviselők számán kell spórolni, hanem a közéletet kell tisztává tenni és a korrupciót kell visszaszorítani, mert ezek a lépések lényegesen nagyobb megtakarítást eredményeznének. Közölte, hogy egy kistelepülésen a képviselőkre fordított összeg a település költségvetésének elenyészően kevés részét teszi ki, ugyanakkor "ha egy-egy ilyen BKV-típusú szerződést nem kötnek meg vagy egy-egy "nokiás dobozt meg tudnak spórolni", azzal jóval többet lehet elérni egy önkormányzat életében". Szavai szerint a tisztességes, a helyben lakók életével törődő politikusokból inkább több kellene.

Kijelentette azt is, nem igaz Kósa Lajos hivatkozása, hogy az önkormányzati szövetségek támogatják a törvényt. Szavai szerint azok még a törvény benyújtása előtt hoztak nyilvánosságra 12 pontot, amelyből az egyik az, hogy az országgyűlési képviselők számának csökkentésével párhuzamosan arányosan csökkentsék az önkormányzati képviselők számát is, "nem azt, hogy tegyék abszolút aránytalanná a rendszert".

Közölte, hogy később nyújtanak be módosító javaslatokat a törvényhez, de meglátásuk szerint azok már nem befolyásolják az őszi önkormányzati választásokat. Hozzátette: "minden Házon kívüli demonstratív fellépést is előtérbe akarunk helyezni". Arra a kérdésre, hogy ezt pontosan mit jelent, azt felelte, erről később határoz a frakciójuk.

Arra a felvetésre, hogy miért mutatták fel képviselőik "Az önkormányzatiság élt húsz évet" feliratú transzparenst, azt felelte, hogy véleményük szerint a rendszerváltozás előtt is léteztek tanácsok, ahol folyt valamilyen munka az egypártrendszer keretein belül. "Azt nem lehetett önkormányzatiságnak nevezni és gyakorlatilag most ugyanez fog megtörténni. A kormányzó párt sok kis tanácsrendszert valósít meg az önkormányzatok helyett és kézileg vezérelten mindent átnyomnak az önkormányzatok képviselő testületeiben".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását