2024. április 20. - Tivadar

Sting hazánkban is fellép ősszel

A magyar fővárost is érinti Sting új európai turnéja: a világhírű brit muzsikus, a Police egykori frontembere november 6-án a Papp László Budapest Sportarénában a Londoni Királyi Filharmonikus Koncertzenekarral adja elő legismertebb dalait.
2010. június 7. hétfő 09:17 - HírExtra
Az 58 éves Sting június 2-án a kanadai Vancouverben kezdte világkörüli turnéját, amelynek észak-amerikai része július végéig tart, ősszel pedig Európában lép fel; a magyar fővárosba Bécsből érkezik a brit muzsikus és a zenekar. Az előadásokon Sting legnagyobb slágerei szólalnak meg szimfonikus hangszereléssel, az énekes-szerzőt a 45 tagú Londoni Királyi Filharmonikus Koncertzenekar kíséri, vezényel Steven Mercurio - tájékoztatta a koncertet szervező Live Nation hétfőn az MTI-t.

A zenész hatodik alkalommal ad koncertet Budapesten. Az első magyarországi fellépése 1988-ban, az Amnesty International turnéja során volt, amikor Peter Gabriellel, Bruce Springsteennel és Tracy Chapmannel a Népstadionban játszott. 2004-ben 250 ezer ember előtt lépett fel az ingyenes Kapcsolat koncerten a fővárosi Felvonulási téren; legutóbb 2006-ban a Papp László Budapest Sportarénában zenélt. Idén voltak olyan hírek, hogy esetleg fellép Pécsett az Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozaton, de ez nem valósult meg.

A koncertsorozat címe Symphonicities, ami szójáték a Police 1983-as, Grammy-díjas Synchronicity című lemezével. Az európai turnénak az aréna-koncertek mellett olyan legendás koncerthelyszínei lesznek, mint a Royal Albert Hall Londonban, a Teatro Verdi Firenzében vagy a Sage Hall Newcastle-ban, a művész szülővárosában.

Sting (eredeti nevén Gordon Matthew Thomas Sumner) 35 éve tartó változatos és rendkívül sikeres karrierje során elképesztő mennyiségű slágerlistás dalt, számtalan elismerést és közel 100 millió eladott lemezt produkált. Az újhullám egyik meghatározó zenekarának, a Police-nak 1977 és 1983 között volt énekese és basszusgitárosa, társa Andy Summers gitáros és Stewart Copeland dobos volt. Sting 1984-től dolgozik szólóban.

A novemberi budapesti Sting-koncerten szimfonikus hangszereléssel szólal majd meg a Roxanne, a Next To You, az Every Little Thing She Does Is Magic, az Every Breath You Take, az Englishman In New York, a Fragile, a Russians, az If I Ever Lose My Faith In You, a Fields Of Gold vagy a Desert Rose.

A turné iránti hatalmas érdeklődésre tekintettel a Deutsche Grammophon kiadó hamarosan megjelenteti az anyagot stúdió CD-n Symphonicities címmel.

Sting először 2008-ban működött együtt nagyzenekarral, amikor közös előadásra hívták a Chicagói Szimfonikusokhoz. Idén januárban a philadelphiai nagyzenekarral dolgozott együtt.
"El vagyok ragadtatva a lehetőségtől, hogy nagyzenekarral turnézhatok és teljes egészében új színt adhatok zenei palettámhoz a dalok újraalkotásával, amelyek így kapcsokká válnak az elmúlt 30 évben adott koncertjeimhez" - nyilatkozta nemrég Sting.

A Londoni Királyi Filharmonikus Koncertzenekar (London Royal Philharmonic Concert Orchestra) olyan ismert operaelőadókkal dolgozott már együtt, mint Luciano Pavarotti, Bryn Terfel, Renée Fleming, Kiri Te Kanawa vagy Andrea Bocelli, és kísérték már George Bensont, Diana Krallt, Tina Turnert és Randy Newmant is. A zenekarhoz csatlakozik még Dominic Miller (hosszú ideje Sting állandó gitárosa), David Cossin ütőhangszer-virtuóz, Jo Lawry vokalista és Ira Coleman basszusgitáros.

Sting első kirándulása a klasszikus zenei tartományba Songs From the Labirinth című, lantzene alapú lemeze volt 2006-ban. Az egyetlen világkörüli turné erejéig 2007-ben újra összeállt Police koncertjei után visszatért ehhez a szenvedélyéhez, és a tavaly megjelent If On A Winter's Night... lemez első helyen debütált a komolyzenei listákon.

A budapesti előadás belépőihez először a hivatalos fan club tagjai juthatnak: június 16-án 10 órától a www.sting.com oldalon keresztül. A www.livenation.hu oldalon június 15-én reggel 8 óráig regisztrált tagoknak szintén elővásárlási lehetőségük lesz az oldalon keresztül, június 16-án 12 órától június 17-én 15 óráig.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását