2024. április 25. - Márk

Szövetségi ügy lett az olajkatasztrófából

Az amerikai szövetségi kormány bűnvádi és polgári peres nyomozást indított a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa ügyében - közölte az igazságügy-miniszter kedden.
2010. június 2. szerda 08:05 - HírExtra
Eric Holder - aki posztjánál fogva egyben a szövetségi főállamügyész is - a szennyeződés által leginkább sújtott Louisiana államban, New Orleansban tett bejelentést. Azt mondta, vizsgálat kezdődött a Deepwater Horizon olajfúró platform április 20-i felrobbanása, valamint az azt követő, máig tartó olajszivárgás ügyében. Holder nem pontosította, hogy milyen cégek, illetve személyek lehetnek a nyomozás célpontjai. Az utóbbi napokban olyan hír látott napvilágot, hogy bűnvádi eljárás indulhat a katasztrófa fő felelősének tartott BP brit olajtársaság ellen.

Obama szintén kedden közölte: bírósági úton felelősségre fogják vonni a tragédia okozóit az áldozatok és az öböl lakossága nevében.

Holder - aki Louisiana, Mississippi és Alabama állam igazságügyi miniszterével egyeztetett - elmondta: a levegő tisztaságáról és a környezetszennyezésről szóló törvény hatalmazza fel őt, hogy nyomozást indítson a katasztrófa ügyében. Kifejtette, hogy a vizsgálatban a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is részt vesz, és azt mondta, "ha bizonyítékot találunk törvénysértő tevékenységre, határozott lesz a válaszunk". Holder azt mondta, hogy "elegendő alap" van a nyomozás elindításához.

Az igazságügy-minisztérium arra szólította fel a balesetben érintett három céget - a BP-t, a Transoceant és a Halliburtont -, hogy őrizzék meg katasztrófával kapcsolatos dokumentációt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását