2024. március 29. - Auguszta

Árvíz: az esőzés további nehézségeket okozhat

A Felső-Tisza vízgyűjtőjén vasárnap változatos eloszlásban néhány csepp és csaknem 60 milliméter közötti mennyiségű eső hullott, a csapadék miatt magas marad a vízszint a folyó középső szakaszán - közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Kötikövizig) védelemvezetője hétfői sajtótájékoztatóján Szolnokon.
2010. május 31. hétfő 13:26 - HírExtra
Lovas Attila igazgató tájékoztatása szerint a Tisza árhulláma jelenleg Tiszafüred térségében tetőzik, Szolnoknál a vízmérce reggel 851 centimétert mutatott, 51 centiméterrel haladta meg a harmadfokú árvízvédelmi készültség szintjét. Az elkövetkező napokban az áradás napi üteme 2-15 centiméter között lesz.

A Zagyva-Tarna vízrendszerében a Zagyva felső szakaszán már apad, Jászberénynél stagnál, míg Jászteleknél árad. A vízgyűjtőn a hétvégén lehullott, jelentős mennyiségű csapadék miatt a jásztelki szükségtározó ideiglenes megnyitásaként megbontott gátat visszatöltötték, felkészülve a tározó újbóli megnyitására, a várható árhullám levezetésére.

A Kötikövizig harmadfokú árvízvédelmi készültséget 390 kilométer hosszon a Tiszán és Zagyván tart fenn. A töltések mentén a leginkább fakadóvíz jelentkezik, immár 55 kilométeren. Lovas Attila megjegyezte: a gátak átázása egyre nagyobb mértékű, a fakadóvizeket mindenütt figyelemmel kísérik, de az összes elvezetésére nincs fizikai lehetőségük. Széljelentést naponta kétszer kapnak, hogy a hullámverés elleni védelemre időben fel tudjanak készülni.

A védekezés során eddig több mint 152 ezer homokzsákot, 974 tonna kavicsot és 1474 köbméter homokot használtak fel. A munkákban vasárnap több mint ezer ember dolgozott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását