2024. március 29. - Auguszta
Nyolc év után a mai nappal visszatért a hatalomba Orbán Viktor és a Fidesz. Kövesse a HírExtrán, ahogy a hivatalos parlamenti kormányalakítási ceremónia után a Kossuth téri fiesztával kezdetét veszi a 2.0-ás Orbán-kormány históriája!
2010. május 29. szombat 14:55 - HírExtra
14:22 - A Kossuth téri buli kezdete

Schmitt Pál berekeszti az ülést, előtte viszont még jó pihenést kíván az egybegyűlteknek. Az új kormány most kivonul a Kossuth térre, hogy a kint várakozó ezrekkel együtt ünnepelje országlásának első pillanatait. Kövesse velünk a Kossuth téri eseményeket is!

14:02 – A miniszterségek kezdete

A miniszterek bemutatásával folytatódik az ülés. Ezt Orbán Viktor miniszterelnök teszi meg. Orbán Viktor szempontjai a következők voltak: új politikai és gazdasági rendszer felépítéséhez szükséges elszántság, kvalitások, felelősség vállalása, tapasztalat. Matolcsy György állítsa talpra a gazdaságot, méghozzá Széchenyi szellemében. Martonyi János szerezze vissza az ország tekintélyét, vezényelje le az EU-elnökséget. Pintér Sándor állítsa helyre a közrendet. Fellegi Tamás legyen jó gazdája a közvagyonnak, bizonyítsa be, hogy az állami fejlesztések gyorsan és hatékonyan menjenek.



Réthelyi Miklós mentse meg az egészségügyet, építse újjá a szociális biztonságot. Fazekas Sándor állítsa talpra a magyar vidéket. Hende Csaba találja meg a magyar honvédség szerepét a XXI- században, érje el, hogy a HM ne a bűnügyi hírek miatt legyen érdekes. Navracsics Tibor a szétcsúszóban lévő közigazgatást fogja megreformálni, Semjén Zsoltra szüksége van a kormánynak, ő lesz a horgony. A keresztény értékek képviselője. Hatalmas vastaps kíséri Orbánt vissza a helyére. Schmitt bejelenti: a Magyar Köztársaság kormány megalakult.

A miniszterek esküdnek, szóról-szóra mondják a jegyző után az eskü szövegét, egy ponton térnek csak el tőle: "Isten engem úgy segéljen" - mondják szinte egyszerre, ezt a hivatalos szöveg nem tartalmazza. A Szózatot már az egész Ház népe együtt énekli.

13:42 - A folytatás kezdete

Hamarosan (pontosan két órakor) kezdődik a plenáris ülés második felvonása. Ebben a főszerepet Sólyom László mellett a frissen kinevezett Orbán-kormány miniszterei játsszák majd, akik a - miután ismertették a a köztárasági elnök nyilatkozatát a bizottságok által a héten meghallgatott és támogatott tárcavezetők kinevezéséről - az Orbán Viktoréhoz hasonló esküt tesznek. Az alkotmány értelmében a Bajnai-kormány mandátuma közjogi értelemben csak ekkor szűnik meg. A ülés majd a Szózattal fog zárulni.

13:15 – Karrierek kezdete

Sólyom László köztársasági elnök átadta az új kormány minisztereinek a kinevezési okmányokat szombaton a Sándor-palotában. Az államfő belügyminiszterré nevezte ki Pintér Sándort, honvédelmi miniszterré Hende Csabát, közigazgatási és igazságügyi miniszterré Navracsics Tibort, külügyminiszterré Martonyi Jánost, nemzetgazdasági miniszterré Matolcsy Györgyöt, nemzeti erőforrás miniszterré Réthelyi Miklóst, nemzeti fejlesztési miniszterré Fellegi Tamást, vidékfejlesztési miniszterré Fazekas Sándort és tárca nélküli miniszterré Semjén Zsoltot. A miniszterek ezután vissza is indultak a Kossuth térre, hogy az Tisztelt Házban is tiszteletüket (esküjüket) tegyék.

12:05 – Egy gyümölcsöző kapcsolat kezdete?

Orbán Viktor régi-új miniszterelnök útja az ülésteremből nem a büfébe, hanem a köztársasági elnöki irodába vezetett, átadja Sólyom Lászlónak előterjesztését kormánya minisztereiről. „Azt mondja, támogatja!” – tolmácsolta derűsen a terem előtt várakozó Szijjártó Péternek és Varga Mihálynak Sólyomtól kijövet Orbán. Innen már az ünneplőknek fenntartott különterembe vezet az útja, a pezsgőszagú helyiségbe a sajtó munkatársainak nincs bejárása. Az ülésterem jelen pillanatban tök üres.


Fotók: Fejér Bálint

11:40 - Két órás szünet kezdete

Kávé és/vagy pezsgőszünet két órás időkeretben... Jövünk vissza a miniszterek esküjével, akik ezekben a percekben indulnak a Sándor-palotába, hogy átvegyék megbizatásukat Sólyom László köztársasági elnöktől.





11:25 – Orbán Viktor miniszterelnök!

Dolgozzunk együtt! Kér minden parlamenti képviselőt Orbán. Mi, akik itt állunk, sok millió magyar ember vállán állunk, akiket munkánkkal szerényen és alázattal kell szolgálnunk – zárja mondandóját Orbán Viktor. Óriási, hosszan tartó tapsot, sőt vastapsot kap.

A Ház ezekben a percekben szavaz Orbán Viktor miniszterelnöki kinevezéséről, valamint a kormányprogramról. Az elfogadáshoz 194 képviselő igen szavazata szükséges.



Óriási meglepetés: Orbán Viktor a miniszterelnök! 261-en vele, 107-en ellene voksoltak. Orbán Viktor leteszi az esküt az alkotmányra, a magyar nemzet szolgálatára. Még az ellenzéki padsorokból is kap kósza tapsot. A jelen levők eléneklik a Himnuszt.

Az nap eddigi legtöbb meglepetésével a gratulációk pillanatai szolgálnak: Orbán sorra kezet fog a parlamenti frakciók vezetőivel, jön Lendvai Ildikó is, neki könnyed mosoly és kézcsók jár. Kövér László levágatta a haját, Vona Gábor mondana valamit, de esélye nincs.

Fönt a közjogi méltóságok páholyában az elsőbbség Sólyom Lászlóé, de Bajnai Gordonnak is jár egy kimért biccentés, és persze egy hűvös kézfogás. Gyurcsány Ferenc az Index információja szerint el sem jött ma a Parlamentbe.



11:15 - Konkrét kezdet

Nehéz húsz év van mögöttünk, de ez eggyel több érv arra, hogy a magyar politikusok felemeljék a fejüket és kitörjenek a provincializmusból. Orbán ezután rátér a kormányprogramjára tett bírálatokra. Jókat mosolyogva felolvas néhányat közülük, majd kijelenti: reményei szerint jövő héten a gazdasági feltáróbizottság már konkrétumokkal szolgál az új kormánynak. Megnyugtat mindenkit: lesz idő a konkrétunokról vitázni az elkövetkező négy évben.

A társadalmi szerződés már létrejött, erről nincs mit vitatkozni. Hogy miért nem került bele más párt programja a Fideszébe, mert ehhez Orbán Viktornak nem fűllik a foga. És különben is: az emberek őket választották és kész. Aki vitázik a Fidesszel, az valójában az emberekkel vitázik. Mint mondja, azon nem tud segíteni, hogy a szocialisták méltatlannak érzik a választási eredményeket.

Aztuán a külpolitikai bírálatokra reagálva közröhely tárgyává teszi Kovács László volt külügyminisztert, mikor egy napokbeli beszélgetésükre utalva közli: Kovács aggodalmában, mi szerint  Fidesz esetleg a kommunista irányba indulna, jó adag önirónia is lehetett...

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását