2024. április 23. - Béla

Árvíz: kisebb árhullámok az északi régióban

Kisebb árhullámok alakultak ki az észak-magyarországi folyókon az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt - közölte az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályvezetője szombaton az MTI-vel.
2010. május 29. szombat 17:10 - HírExtra
Csont Csaba kifejtette: a Sajón az esők hatására kisebb árhullám képződött a folyó felső szakaszán (nagyrészt a Csetnek és a Túróc árhullámaiból). A pénteki tetőzést követően a vízfolyás Sajópüspökinél folyamatosan apad, a szombat reggeli órákban Sajószentpéternél is tetőzött az árhullám az első fokot elérő - 250 centiméter - vízállással, majd megkezdődött az egyelőre még lassú apadás. Az árhullám a folyó alsó szakaszain kismértékű emelkedéseket okoz majd, készültségi szintet elérő vízállás kialakulására nem kell számítani.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése alapján, a következő napokban a Sajó vízgyűjtőjén is jelentősebb csapadékmennyiségre kell számítani, amelynek hatására másodfokú készültségi szintet is meghaladó vízállások - másodfok Sajópüspökinél 250 centiméter, Sajószentpéternél 300 centiméter - alakulhatnak ki - tette hozzá.

Kitért arra, hogy a Bódva szlovákiai szakaszáról csütörtökön indult árhullám szombat délelőtt tetőzött Szendrő térségében 179 centiméteres vízállással. Az előrejelzések szerint a Bódva vízgyűjtő területén is jelentős mennyiségű eső várható a következő napokban. A telt medrek és a viszonylag magas vízállások miatt a vízfolyáson jelentős árhullám kialakulására is számítani kell - hangsúlyozta.

Mint mondta, a Tarna lassan apad, a vízszintek már a teljes vízfolyáson kisvízi tartományban vannak. A helyi esőzések miatt kis mértékű vízszintemelkedések tapasztalhatók. A következő napokban várható csapadékok hatására ezen a folyón is kialakulhat kisebb árhullám.

A Hernádon megindult árhullám tetőzése jelenleg Gesztely térségében tart - a szombat déli vízállás 229 centiméteres volt -, a kialakult vízszint készültségi fokozatot nem ér el. A folyó felső szakasza folyamatosan apad, a Gesztely alatti szakaszon további kismértékű áradásra kell számítani. A következő napokra várt csapadék hatására az elsőfokú készültségi szintet (Hidasnémetinél 200 centiméter, Gesztelynél 250 centiméter) megközelítő vagy elérő vízállásokra számítanak - ismertette a részleteket.

Beszámolt arról, hogy a Bodrog nagyon lassan apad. A következő napokra várt csapadék a jövő hét elején okozhat kisebb vízszintemelkedést, amely a vízszint stagnálását és tartósan magas vízállás kialakulását eredményezheti. A Tisza jelenleg Tiszafüred térségében 740 centiméteres vízállással a tetőzés közelében van, felette lassan apad. A következő 4-5 napon a Felső-Tisza, a Szamos és a Kraszna vízgyűjtőjén többször is lehet jelentősebb csapadék, és újabb árhullám kialakulása valószínű. Amennyiben a jelzett csapadék lehullik, úgy Tokajnál és alatta tartósan magas vízszintekre kell felkészülni - fűzte hozzá a szakember.

Arról is beszámolt, hogy a Takta lassan apad, a várható csapadék számottevő vízszintemelkedést nem okoz majd. A Ronyva szintén fokozatosan apad. Az előrejelzések szerint a vízgyűjtő területén jelentős csapadékmennyiség várható, amely hatására akár jelentősebb árhullám is kialakulhat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását