2024. április 19. - Emma

Árverés az Abigail galériában

Neves alkotók mellett ezúttal is szerepelnek magyar származású, külföldön ismertté vált művészek munkái az Abigail Galéria vasárnapi árverésén, amelyen összesen 254 tétel kerül kalapács alá.
2010. május 24. hétfő 11:19 - HírExtra
Hajdú Kata, a galéria tulajdonosa bizakodó. Mint az MTI-nek elmondta, szerinte válság utáni állapotba ért a magyar műtárgypiac, amikor újra megjelennek és vásárolnak a gyűjtők, sőt a befektetők is.
Egyetlen kép indul nyolc számjegyű összegről, a magyar avantgárd jelesétől, Schönberger Armandtól. Az újpesti Duna-partot ábrázoló, tiszta, élénk színekkel festett Rakpart, 12 millió forintos kikiáltási árat kapott.

További huszonöt alkotáshoz rendeltek egymillió forint feletti kikiáltási árat. Egy Perlrott Csaba Vilmos-festményért, a hajnali fényből kibontakozó Notre Dame-ot és a Szajnát mutató vászonért, valamint Réth Alfréd 1927-ből való absztrakt kompozíciójáért egyaránt 8 millió forintról lehet ajánlatot tenni.

Igazi ritkaság a korai, lírai hangulatú Ámos Imre-kép, a Lány kecskével. A halvány, ezüstös fényű vászon 7,5 milliós árat kapott. Két Rippl-Rónai József-portréval találkozhatnak az érdeklődők az aukció választékában: a Rózsaszín hátterű önarckép pasztellben 4,2 millión, a még mesterének, Munkácsy Mihály stílusának hatását viselő Fiatal lány profilja olajban 3,6 millión kezd. Ziffer Sándor késői, merész színhasználatú Háztetők című festményéért 3,4 millió forintot kérnek.

A honi aukciók egyik legsikeresebb kortárs festőjének, Bak Imrének geometrikus vásznáért 3,8 millió forint a kezdő ár. Vaszary Jánosnak a Trieszt melletti tengerparton ma is álló Miramar kastélyból feltáruló látványt megörökítő akvarellje 1,4 millió forintról indul.

Új színfolt a hazai aukciós piacon a nagy mesterek eredeti, jelzett, számozott litográfiáinak megjelenése. Pablo Picasso, Salvador Dalí, Joan Miró, Henri Matisse, Marc Chagall sokszorosított grafikái 200-300 ezer és 1,1 millió forint között indulnak.

Jelen vannak az Abigail "prófétái", azok a magyar származású, külföldön ismertté vált művészek, akiknek hazai bemutatása a galéria missziója. Most is szerepel a kínálatban Kilian Leonard Dax, Nem's Judith, Liptay Mátyás, Stein Anna, Kilár István. Valamint a francia alkotópáros, Sárközy Pál és Werner Hornung digitális képfantáziái is, mégpedig millió forintos áron.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását