2024. március 19. - József, Bánk

Boldván a sár az úr

Már nincsenek víz alatt Boldva lakóházai, de a valódi károkkal csak most szembesülnek a Borsod megyei település lakói; az iszap és a sár a lakásokban és az udvaron bokáig ér, a fertőtlenítést a falu lakóházai között már megkezdték – tapasztalta az MTI tudósítója a helyszínen járva szombaton.
2010. május 23. vasárnap 08:43 - HírExtra
Az elmúlt hetek heves esőzései miatt kilépett medréből az Ördög-patak, és főként a falu szélén lévő cigánytelepen tombolt az amúgy szelíd vízfolyás a házak között. A romák által lakott falurész mintegy 130 háza közül majd százat vett körbe, az udvarokon méteres magasságban hordta magával a szemetet, áztatta az amúgy is gyenge minőségű, "szocpolból" épített házakat.

A házak előtti árkokból még mindig szivattyúzzák a vizet, de az udvarokon már nincs víz. A lakások takarítását az ideiglenesen kiköltöztetett, a nap folyamán otthonukba visszatért lakók takarítják. Az árvízkárok felszámolásán dolgozó szakemberek megkezdték a fertőtlenítést és a klórmész osztását a lakosok között. A közterületen felgyülemlett iszap eltakarítása után az utakat is fertőtleníteni kell, mert nemcsak a szennyvízcsatornába ömlött be a kiáradt patakból a víz, de kimosta az udvari mellékhelyiségeket is.

Szombat már csak a sár, az ázott falak és a kerítésre kiakasztott, száradó ruhák emlékeztettek arra, hogy az Ördög-patak áradása miatt majdnem egy hétig állt víz alatt a Borsod megyei Boldva cigánytelepe, és lassan kezd visszatérni az élet a megszokott kerékvágásba.
Helyi romák arról panaszkodtak, hogy elázott a bútoruk, a ruhájuk, nem tudják átöltöztetni gyermekeiket, azok pedig, akik a boldvai művelődési házban lettek ideiglenesen elszállásolva, nem tudnak hazatérni.

Elkeseredésükben a szomszédos város, Edelény független polgármesteréhez fordultak segítségért, "ismert emberként" járjon közbe, hogy használt ágyakat és ágyneműket kaphassanak. Molnár Oszkár - aki a körzet országgyűlési képviselője is - az MTI-nek azt mondta: szívesen segítene, de az erre vonatkozó igényeiket a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság felé kell jelezniük a boldvaiaknak.

A településről kiköltözött emberek egy része Edelényben pakolta le kimenekített ingóságát. A boldvai romák, akik már többször szembesültek az Ördög-patak okozta áradással, az Országos Cigány Önkormányzattól is segítséget várnak: a roma érdekképviseleti szervezettől elsősorban ruhaneműket kérnének.

Hétfőn a településen járt Bajnai Gordon ügyvezető kormányfő, aki azt mondta, a borsodi település európai uniós pályázat segítségével megoldhatja a folyamatosan visszatérő árvízi gondokat, egy záportározó megépítésére ugyanis pályázott az önkormányzat, de ennek megvalósításához egy vagyonkezelői dokumentum kell még.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását