2024. április 25. - Márk

Ónód még bajban van

Még nem múlt el az árvíz miatti veszélyhelyzet a Borsod megyei Ónodon, a településen intenzív a kiöntött Sajó miatti védekezés, több tucatnyian pakolják a homokzsákokat, zúgnak a szivattyúk a vízzel körbevett házak körül.
2010. május 22. szombat 19:05 - HírExtra
Az egyik nevezetes magyar történelmi esemény, a Rákóczi szabadságharc idején, 1707-ben tartott ónodi országgyűlés helyszínét, a Sajó és a Hernád torkolatát egybefüggő víz borítja ezekben a napokban, több tucatnyi ház van veszélyben, lakók kényszerültek elhagyni otthonaikat.
Bacsó János, Ónod polgármestere az MTI tudósítójának azt mondta: a mostani áradás felülmúlta az 1973-as rekord árvizet, és a legutóbbi, 2006-os nagy áradástól több mint fél méterrel magasabban van a víz.

Mint megjegyezte, tanulva és okulva a négy évvel ezelőtti károkból, védvonalat építettek közvetlenül az ár levonulta után, megerősítették a töltéseket, de a gát tetején, több száz méter hosszon, csak a homokzsákok tartják az egybe ömlött két folyó vizét.

Még nem múlt el a veszély, a 850 méter hosszú gáttöltés alatti kavicsrétegen átszivárgó víz több udvart elöntött, házakat vett teljesen körbe, az ott lakók rokonokhoz költöztek ideiglenesen, szervezett kitelepítésre nem volt szükség – mondta a polgármester, aki a kimerültség határán áll, mert napok óta csak egy-két órákat tud aludni.

Az áradás május 15-én jelentkezett, akkor 76 centiméteres vízszintet mértek, de két nappal később már 158 centiméter volt a vízállás az elöntött részeken. Bacsó János elmondta, hogy a másodlagos védelmi vonalat jelentő gátat az önkormányzat saját pénzéből építette, saját forrásból, 10 millió forintnyi összegből tovább tudják erősíteni, de véleménye szerint tartós árvízvédelmi megoldást csak egy központi költségvetési támogatásból épülő elsődleges védvonal építése jelenthet.

Ónod négy pontján kritikus a helyzet, a Polgármesteri Hivatal előtti útszakaszon, mintegy 500 méter hosszon a házak hátsó udvarain hömpölyög a víz, a Hunyadi utcánál szivattyúzással már csökkentették ugyan a vízmennyiséget, de itt is csak gumicsizmában lehet közlekedni. Viszont még vannak olyan utak a községben, amelyek járhatatlanok.

A József Attila utcában a belvíz okoz gondot, a Széchenyi utcában pedig vannak olyan házak, ahol fél méter magasságban áll a víz. A polgármester szerint az ár levonulása még négy-öt napig eltarthat.

Bacsó János szombat délutánra rendkívüli önkormányzati testületi ülést hívott össze, mert annyi adomány érkezett a faluba, hogy annak szétosztása döntést igényel. Tartós élelmiszert, ásványvizet és felszereléseket is kaptak, de száz adag birkapörköltet is küldtek nekik, amit a védekezésben dolgozó vízügyi és katasztrófavédelmi szakemberek között osztanak szét.

A polgármester azt mondta, az ár levonulta után újabb embert próbáló feladat elé néznek: az ideiglenes védművek visszabontása és a fertőtlenítés lesz az új kihívás a számukra. A vízügy és az önkormányzat dolgozói már megkezdték a klórmész osztását, illetve ahol lehet, az udvarok fertőtlenítését. Azoknak a családoknak, ahol nincs vezetékes ivóvíz, a fertőzésveszély elkerülése érdekében palackozott ásványvizet osztanak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását