2024. április 20. - Tivadar

Normalizálódik a helyzet

normalizálódik az árvízi helyzet az országban, de Borsod megyében még mindig több ezren dolgoznak a gátak mentén - tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.
2010. május 22. szombat 12:44 - HírExtra
Szentes György elmondta, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 3800-an védekeznek az árvíz ellen, ebből 2800 önkéntes segítő. Bár a Sajó, a Hernád és a Bódva is lassú apadásnak indult, még mindig a gátak erősítésén dolgoznak az emberek.

A kiköltöztetettek közül az országban 966-an még mindig nem térhettek vissza otthonaikba, a legtöbben, 737-en Borsodban tartózkodnak jelenleg is befogadó helyeken, vagy rokonok fogadták be őket.

A tűzoltók pénteken már csak 681 esetben kaptak riasztást vihar-, vagy árvízkárok elhárításához – mondta az ezredes, megjegyezve, hogy ez még mindig a háromszorosa a napi átlagnak. Szentes György megjegyezte, hogy a pünkösdi ünnepek alatt sokan mennek ki hétvégi házukhoz, így csak most szembesülnek majd az esetleges viharkárokkal. A tűzoltók arra számítanak, hogy ezekben az övezetekben megemelkedhet a viharkárok miatti vonulások száma.

A katasztrófavédelem szóvivője azt is közölte, hogy Borsodban megkezdődött a kárfelmérés, az OKF 16 szakértőt rendelt ki, s az eddig bejelentett 177 vis major eseményből 54-et kivizsgáltak. Hozzátette: a kárfelmérési munkálatokat pünkösdre való tekintettel felfüggesztik, és csak az ünnep utáni kedden folytatják.

Szentes György azt mondta: az ország más megyéiben a védekezési munkálatok a végéhez közelednek, rendkívüli esemény nem történt, így a következő napok feladata a fertőtlenítés lesz, a lakók ugyanis csak ezt követően térhetnek vissza otthonaikba.

Az OKF szóvivőjének közlése szerint Siófokon pénteken felhőszakadás volt, ennek következtében a városban egy lakás ideiglenesen lakhatatlanná vált, az épületből öt embert kellett az önkormányzatnak elszállásolnia. Szintén a vihar miatt Somogydöröcskén egy lakóház megsüllyedt, az ingatlanból két felnőttet és négy gyermeket kellett kiköltöztetni. Siófok térségében tizenhét esetben vonultak a tűzoltók viharkárok miatt - mondta Szentes György.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását