2024. március 19. - József, Bánk

Savtartályokkal védekeznek az árvíz ellen

Megkezdték az üres savtartályok lehelyezését a Borsod megyei Edelényben, ahol a Bódva rendkívül magas vízállása napok óta tartja magát; a műanyag tartályok, vízzel feltöltve egy-egy tonnányi súllyal védik a töltést.
2010. május 21. péntek 10:58 - HírExtra
Ez a módszer tulajdonképpen már a megtámasztás megtámasztása, mondták a helyszínen - Edelény Borsod nevű városrészében - az MTI tudósítójának a szakemberek, akik a korábban lerakott homokzsákokból épített úgynevezett bordás megtámasztásnál helyezik el a műanyag tartályokat, amelyeket vízzel töltenek meg, a zsákok végéhez rakják azokat, hogy tartsák a töltést.

A kilencvenhat darab egy köbméteres tartályt a kazincbarcikai BorsodChemből, a vegyipari vállalattól kapták. Azokat gumiruhában viszik be a vízbe, üres állapotban úszatják a vízen, majd a töltésmegtámasztáshoz lerakva töltik meg. A vízzel teli tartályok egy tonnányi súllyal biztosítják a töltés védelmét.

A tartály és a bordás megtámasztás közötti részt homokzsákokkal egészítik ki.
Molnár Oszkár, Edelény független polgármestere azt MTI-nek korábban azt mondta: először arra gondoltak, hogy a kastélynál lévő zúzalékos megoldással itt is megoldható a töltés védelme, de mivel itt a folyónak egy holtága terül el, mély a víz, emiatt a lánctalpas markoló nem tud bemenni az említett területre. Ezért választották a savtartályos megoldást, amelyet a vízügyi szakemberek javasoltak, hiszen a Tiszán ez már korábban működött.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását