2024. március 19. - József, Bánk

Árvíz: apadnak a folyók

Apad a Sajó, a Hernád és a Bódva is, utóbbi vízszintje azonban csak nagyon lassan csökken - mondta az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályának vezetője pénteken az MTI-nek az árvíz sújtotta Edelényben.
2010. május 21. péntek 22:26 - HírExtra
Csont Csaba kifejtette: a Hernád Gesztelynél 70 centiméter apadt a tetőzés óta, a Sajó vízszintje Felsőzsolcánál 60, Ónodnál 32 centiméternyit csökkent.

Hozzátette: a Bódva vízszintje is csökken, Szendrőnél a tetőzés óta 30 centiméteres apadást észleltek. A vízállás így is rendkívül magas, időnként hosszú ideig stagnál, majd minimális értéket - óránként fél centiméternyit - csökken, tehát nagyon lassan vonul le az ár. A folyón elhúzódó védekezésre számítanak, tekintettel arra, hogy a jövő héten újra csapadékosabbra fordulhat az idő.

Az árvízi szakember kiemelte: a legfontosabb most, hogy a Bódva töltésének állékonyságát - stabilitását - növeljék, ezért készültek el a bordás töltésmegtámasztások. Az egytonnás, vízzel töltött műanyag savtartályokra pedig azért volt szükség, mert a megtámasztó bordák további építésére már nem volt lehetőség. Ezzel oldották meg a bordák "hosszabbítását" - fűzte hozzá.
Közlése szerint a töltések mentén fokozott figyelőszolgálatot látnak el, és ha az szükséges, a vízügyes szakemberek azonnal beavatkoznak.

Úgy fogalmazott: a Sajó és a Hernád menti jelenlegi árvízi védekezés eddig sikeresnek tekinthető, a védtöltések magasítását időben elkészítették, megépítették, a Sajón egy nap alatt, a Hernádnál erre két nap állt rendelkezésre.

Mint mondta, az észak-magyarországi folyókon levonuló árhullám elleni védekezést a vízügyesek és a társszervezetek, valamint a rendvédelmi szervek, illetve egyéb hatóságok példás együttműködésben segítették.

Kitért arra, hogy az Ékövizig jelenleg egy időben 540 kilométernyi árvízvédelmi töltés mentén védekezik, ez nagyon megterhelte az igazgatóság védelmi szervezetét, és a napokban kezdődött rendkívüli helyzetben a többi vízügyi igazgatóság azonnali segítséget nyújtott a helyi regionális vízügynek.

Arra a kérdésre, hogy a folyók töltései mentén a korábban okozott károk, lopások jelentettek-e veszélyt a jelenlegi rendkívüli áradásnál, Csont Csaba azt mondta: korábban az igazgatóság már számos alkalommal hívta fel a figyelmet a lopások, rongálások okozta veszélyekre, a mostani árvízi védekezés idején is történt olyan eset, hogy azonnali beavatkozás hiányában komoly belterületi elöntések alakulhattak volna ki.

Példaként említette Sajószentpéter térségét, ahol egy hídhoz közeli zsilipet ismeretlenek a betonszerkezetig levágtak, a zsilipaknában tüzet gyújtottak és a megégett betonból kiszedték a vasvezető síneket. Ezt az igazgatóság munkatársai korábban haladéktalanul "eltömedékelték", de a december óta tartó sorozatos árhullámok az ideiglenes biztosítást kimosták az árvíz kezdetén. Még akkor külön védelmi osztag sietett a helyszínre és gondoskodott a zsilipakna ideiglenes lezárásáról. A folyamatos figyelőszolgálatnak köszönhetően nagyobb baj nem történt, azonban az ilyen esetek súlyos elöntéseket okozhatnak, ha nem sikerül időben beavatkozni - tette hozzá.

Csont Csaba megjegyezte: ilyen veszélyhelyzetekben érezhetik át a lakosok azt, hogy mit jelent a védművek megrongálása, egy-egy ilyen zsilip helyreállítása, újjáépítése pedig 15-20 millió forintba is belekerülhet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását