2024. március 19. - József, Bánk

Viharkár: több milliárd

A nagyobb biztosítókhoz eddig bejelentett kár már több milliárd forintra rúg és még legalább harmadával emelkedhet - derül ki a biztosítók tájékoztatásaiból.
2010. május 20. csütörtök 18:43 - HírExtra
A Generali biztosítóhoz a múlt hétvégi és a hét eleji vihar miatt csütörtök délelőtt 11 óráig ezer településről 8 ezer kárbejelentés érkezett, a becsült kárösszeg eddig 1,2 milliárd forint. A károk nyolcvan százaléka a lakásbiztosításokat és a KKV szektort érinti, húsz százaléka pedig az ipari és a mezőgazdasági ágazat biztosításaihoz kapcsolódik. A legtöbb kár - összesen 5.263 - a vihar miatt keletkezett, 121-et a villám, 2.331-et a felhőszakadás, míg az árvíz 228-at okozott. A Borsod-Abaúj-Zemplén és Baranya megyéből érkező kárbejelentések száma továbbra is kimagasló.

Az AEGON Magyarország Biztosítónál csütörtök délelőtt túllépte a 10 ezret az elmúlt hét viharos időjárása következtében okozott károk miat benyújtott bejelentések száma. Az ügyfelek által becsült kár értéke már most eléri az 1 milliárd forintot. Az AEGON még 3-4 ezer bejelentésre számít. A mostani az utóbbi évek legsúlyosabb, összefüggő viharkára. A jelentkező ügyfelek harmadának a társaság már át is utalta a kártérítés összegét, átlagosan 1.000 kárügyet zárt le a biztosító egy nap alatt.

A legtöbb kárbejelentés - az összes mintegy 40 százaléka - Budapestről és Pest megyéből, valamint Veszprém megyéből érkezett a társasághoz az elmúlt napokban. Az elmúlt napok időjárását leginkább megsínylő Borsodból a bejelentések tíz százaléka érkezett, ennek magyarázata a megye gyengébb biztosítottsági mutatója is lehet. A károknak továbbra is majdnem 95 százaléka köthető a viharokhoz, és a felhőszakadásokhoz. Elenyésző a jégveréssel kapcsolatos bejelentések száma, és valamivel kevesebb, mint 5 százalékot tesz ki az árvíz okozta károk aránya a bejelentésekben.

A társaság a legtöbb kárbejelentést lakáskárokkal kapcsolatban kapja, de többen fordultak már a viharban megsérült járművük miatt is az AEGON-hoz. Az ipari, mezőgazdasági károk a bejelentéseknek kevesebb mint az egy százalékát teszi ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását