2024. április 19. - Emma

Aba Novák, Szinyei, Rippl-Rónai is elkelt

Ha szenzációs eredményeket nem hozott is a Belvedere Galéria szombati művészeti árverése, azért 31 alkalommal egymillió forint feletti leütéseket regisztrálhattak, és a 188 tétel jelentős része vevőre talált, többnyire kikiáltási áron.
2010. május 16. vasárnap 07:26 - HírExtra
Ahogy várni lehetett, Aba Novák Vilmos Kilátás az ablakomból című tájképe kelt el a legtöbbért: 16 millió forinton kezdett és 22 milliónál végzett. Joggal, hiszen ez az 1925-re datált, zebegényi helyszínre valószínűsíthető olajkép igazi különlegesség a festő életművében. Zebegényi témájú képei közül eddig csak néhány vázlatrajz volt ismert. Az is értéknövelő tényező, hogy Aba Novák a képet Kner Imrének ajándékozta, aki üzlettársa, barátja volt. Az élénk színekkel festett, nagyméretű vászon 1944-ig a Kner család birtokában maradt, és most kerül újra a szakma és a nagyközönség elé.

Rippl-Rónai József mindhárom festménye is jelentős emelkedéssel kelt el. Az 1888-as évszámú, tehát a művész pályakezdő éveiből való olajkép 14 millió forintról indítva 17 millióért lett egy telefonos vevőé. Telefonon licitálták 1,8 millió forintról 3,2 millióra az Aratás a földemen című pasztellt és 1,2 millióról 1,5 millióra a sokalakos Kaposvári piacot is.

Tihanyi Lajostól két olajképet lehetett megvenni, 12-12 millió forintos indítással. Az egy németországi gyűjteményből most előkerült 1934-es absztrakt kompozíciót 17 millióért vitték el, a korai Vízparti táj pedig kikiáltási áron cserélt gazdát.

Megadták a 12 millió forintot Egry József akvarell-pasztell technikájú Balatoni viharáért is. Egy másik viharos Balaton, Brodszky Sándor képe 4,8 milliót ért meg valakinek. Kikiáltási áron, 6,5 millióért kelt el Szinyei Merse Pál kisméretű tájképe és 3,8 millióért Molnár C. Pál biblikus témájú vászna.

Molnár C. utazásai során kis tájképeket, úti jegyzeteket készített. Most ezekből négy finom kis gouache is kalapács alá került: 95-100 ezer forintért a Molnár C. Pál Múzeum vette meg őket.
Kisebb-nagyobb verseny alakult ki Scheiber Hugó, Kádár Béla, Vaszary János, Szakmáry László, Perlrott Csaba Vilmos munkáiért. Két kortárs művész is tarolt: Taubert László carrarai márványból készült Anya című szobra 2,8 millióra négyszerezte kikiáltási árát, Sipos Barbara óriás vászna pedig 480 ezerről 1,6 millióig jutott.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását