2024. március 29. - Auguszta
1694-ben indult az a folyamat, amely a világ kormányainak teljes eladósításához vezetett. Ez az a dátum, amikor megalapították a Bank of England-ot. Ez volt a legfontosabb lépés, ahhoz, hogy most ne a demokratikusan megválasztott kormányok birtokolják a hatalmat.
2010. május 15. szombat 16:45 - Pénzes Dávid
A mai pénzügyi világ szennyét annyira megszoktuk, hogy már csak keveseknek tűnik fel, hogy is jutottunk idáig. Nem szeretnék történelmi dolgozattal időt húzni, csupán néhány gondolattal megemlékeznék egy-két eseményről.

A kamatok

A világ államai az önrendelkezés bizonyos formáit viselték hosszú időn keresztül, mígnem néhány hipergazdag bankárcsalád ki nem találta, hogy a legjobb befektetés a kamatokra hitelt adni. Míg egy földesúrnak mondjuk az ezer aranyat érő 10 hektáros földjén egy év alatt keletkezett száz arany bevétele, addig a bankok egy év alatt egy ezer aranyas hitel esetén ugyanennyit realizáltak. A különbség azonban óriási. Az egyiknek dolgoznia kellett a földön, foglalkoznia a jószággal az időjárás viszontagságaival stb., míg a bankároknak gyakorlatilag semmiféle munkát nem kellett végezniük.

A kamatokból való meggazdagodás volt tehát a legegyszerűbb módja a pénzszerzésnek. Nem véletlen, hogy a mind a keresztény, mind a mohamedán vallás tiltotta a kölcsönök kamatra való adását. (Az iszlám a mai napig tiltja.) De vissza a bankárokhoz. Egy Fugger nevezetű bankárcsalád már a középkorban kitalálta, hogy a nagy uralkodó-családoknak, sőt pápáknak fog kölcsönadni, s ezzel függésbe hozza őket. Így is tettek.

Ennek következményeként a család leszármazottai kezébe került a Német-római Birodalom vagyonának körülbelül egytizede, s semmiféle komoly döntést nem lehetett nélkülük hozni, beleértve a pápa vagy a császárválasztást. Így például az 1516-os császárválasztás során az általuk biztosított kölcsönnek köszönhetően foglalhatta el a császári trónt V. (Habsburg) Károly.

A Habsburgok innentől kezdve a Fuggerek (a magyar fukar szó a nevükből származik) lekötelezettjei lettek, akik további kölcsönökkel még inkább hatalmat nyertek felettük. De ugorjunk egyet.

A jegybank

A bankárok fő gondja akkoriban az volt, hogy nem birtokolhatták a pénzkibocsátás jogát, mert az az uralkodóé volt. Ez pedig nagyban hátráltatta a még nagyobb befolyást a pénzügyi rendszer felett. S ekkor jön a már említett sorsfordító dátum 1694.

Ekkor alakult meg a Bank of England, mely kivette ezt a jogot az uralkodó kezéből. Innentől kezdve a bank kapta meg a pénzkibocsátás jogát – egy bank mely valójában magánemberek kezében volt, s nem az államéban! S mit tesz isten húsz év alig telt el és Anglia államadóssága máris a duplájára emelkedett.

Nincs megállás

Bretton Woods
Az egyezmény keretén belül létrehozták az Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bankot (IBRD, amely ma a Világbank-csoport öt szervezetének egyike) és a Nemzetközi Valutaalapot (IMF). Olyan szabályrendszert, intézményeket állítottak föl, valamint olyan eljárásokat vezettek be, amik a nemzetközi pénzügyi rendszert voltak hivatottak szabályozni. Ez említett intézmények 1946 után léptek működésbe, miután elégséges számú tagállam ratifikálta létrehozásukat. A Bretton Woods-i rendszerben minden ország kötelessége volt a monetáris politika elfogadása, ami meghatározta valutájának (rögzített) átváltási arányát az aranyhoz mérve (±1 százalékpontos eltérés volt lehetséges). Az IMF dolga volt többek között a fizetésimérleg-hiányok ideiglenes befoltozása is.
Ezután egy ideig minden ment mint a karikacsapás. Anglia a világ vezető állama lett, ám már régen nem az ott lakók döntöttek sorsáról, hanem a bankárok, hiszen kezükben volt az uralkodó. Aztán egyre másra alakultak meg a hasonló jogosítvánnyal rendelkező bankok. A legfontosabb ilyen szempontból az amerikai jegybank a FED (1791) magalakulása. Az a bank adta és adja ki a mai napig a dollárt.

Nem kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy lássuk az amerikai gazdaság és így a dollár világszintű szárnyalásából milyen haszna származott a bankároknak. Mindeközben az Egyesült Államok keményen eladósodott – s így van ez a mai napig.

A pénzügyi hegemónia – azaz amikor már csak a pénzügyi csoportok, bankárok döntöttek az állam szint helyett – a Bretton Woods-i megállapodással még erősebb lett. Itt még a valuták értékét az aranyhoz kellett meghatározni, ám az 1971-ben összeomlott és innentől kezdve a dollár árfolyama teljesen elszakadt az aranyétól. Magyarán szólva a ma kiadott dollár mögött nincsen aranyfedezet s nagyjából semmi sem.

Jelen


Mindez természetesen leegyszerűsítése a dolgoknak. De az bizonyos, hogy a jelenlegi gazdasági válságból való kiút (melyet a pénzügyi rendszer teljes alkalmatlansága okozott) megint rossz irányba indul. Mármint az átlagemberek (és államok) számára.

A gazdasági válság következményeként az IMF hatalmas pénzeket tudott (megint) kihelyezni, s ezzel irányítása alá vonni államokat. Ezen államok kormányai (többek közt a magyar is) gyakorlatilag pórázon fut arra, amerre az IMF engedi.

Innentől kezdve szinte feleslegessé válik a választás intézménye, hiszen amúgy sem a választópolgárok akarata érvényesül, hanem egy bankárcsoporté. Bárkinek is hívják Görögországban, Lettországban, Romániában, Ukrajnában, Portugáliában,. Spanyolországban, Magyarországon (és még lehetne sorolni) a kormányfőt, nem ő dönt országának távolabbi sorsáról, neki csak az a feladata, mint egy ügyvezető igazgatónak a cégben: viszi a hétköznapi ügyeket, vezényli az államigazgatást, ám a lényeges dolgokat, a valós irányokat és lehetőségeket a valódi tulajdonosok mondják meg.

Ügyes.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

wj
2010. május 17. 13:09
Tökéletes cikk, minden sorával egyetértek, s minden sora igaz. Teljesen mindegy, hogy ki van hatalmon. Az, hogy az egyes országokban rövid- és hosszú távon mi legyen, azt lényegében a világbankárok határozzák meg, egy nagyon szűk csoport. Ha ténylegesen azt akarjuk, hogy világunk élhetőbbé váljon, ezen a pénzügyi rendszeren kell változtatni, s nem azon görcsölni, hogy a Fidesz vagy az MSZP nyerjen. Ha az egész világon 100 ember élne, s 100 dollár lenne az összes pénz, akkor ez úgy oszlana meg, hogy 1 emberé lenne 99 dollár, míg a marad 99 ember osztozhatna 1 dolláron. Ezek a világbankárok megvalósították a tökéletes rabszolgatartó társadalmat, miközben elhitették velünk, hogy szabadok vagyunk, szabadon gondolkodhatunk, cselekedhetünk, élhetjük az életünket. De akinek van vagy vannak hitelei, az tudja mi az a függés, milyen érzés függni egy vagy több banktól. S az egyik legundorítóbb - ezeken kívül - az, hogy az IMF hitellel azokat a bankokat segítette meg többek közt a mi országunk is, akik részt vesznek a mai napig is a rabszolgatartó társadalmunk fenntartásában. Az ókori görög vagy római birodalomban is voltak szép számmal rabszolgák, kb milliós nagyságrendben. A mai rendszerben a rabszolgák száma milliárdos nagyságrendre rúg. Hatalmas üzlet... Addig nem lesz semmilyen változás a világunkban, míg ezek az "emberek", a világbankárok uralkodnak. S jöhet ide akármilyen Apostoli királyság, a lényegen ez sem fog semmit sem változtatni.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását