2024. április 25. - Márk

AJobbik szerint nem kell tudnia magyarul a kettős állampolgároknak?

Gaudi-Nagy Tamás szerint a határon túli magyarok kettős állampolgárságához megalázó kötelezettségként előírni a magyar nyelvtudást, hiszen ezt evidenciának kellene tekinteni. Szerinte az összetartozás gondolatának kellene vezetnie az új kormányt, ezért inkább "vissza kell szerezni" a határon túli magyarokat.
2010. május 11. kedd 07:13 - HírExtra
A Jobbik országgyűlési képviselője ezt a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 elnevezésű szervezet hétfő esti, a Vértanúk terén tartott rendezvényén mondta az MTI-nek.

A rendezvény célja az volt, hogy bátorítsák a leendő kormány figyelmét, hogy mielőbb - még június 4-e előtt - fogadják el a kettős állampolgárságról szóló törvényt. Ezzel együtt Trianon 90. évfordulója alkalmából szeretnék nemzeti emléknappá is nyilváníttatni június 4-ét. A rendezvényen Hegedűs Lóránt református lelkész arról beszélt, hogy "oda fognak állni a kétharmad mellé", ha valódi, egyenrangú állampolgárságot kívánnak adni a határon túli magyaroknak.

Végh Miklós a rendezvény szervezője az MTI-nek azt mondta: "az, hogy kérvényezni kell az állampolgárságot, már önmagában is sértő és megalázó". Szerinte ennek automatikusan járni kéne a határon túli magyaroknak.

A rendezvény szervezője felszólalásában megemlítette, hogy Budaházy György szülei is jelen vannak "a törvényhozók bíztatására" hivatott megmozduláson. Erre a nagyjából 30-40 fős tömeg elkezdte skandálni Budaházy nevét.

A Jobbik hétfőn levélben kérte a Fidesz országgyűlési támogatását a Trianon-emléknap bevezetéséhez.

Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt hangsúlyozta: a Jobbik Magyarországért Mozgalom az elmúlt húsz év egyik legsúlyosabb mulasztásának tartja, hogy az 1920-as trianoni békeszerződés megkötésének évfordulóját eddig egyik kormány sem tette meg emléknappá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását