2024. március 29. - Auguszta

A Fidesz az első nap benyújtja a kettős állampolgárságról szóló törvénytervezetet

Fidesz-KDNP frakciószövetség már az első parlamenti napon beadja a kettős állampolgárságról szóló törvénytervezetet. Semjén Zsolt, a KDNP elnöke - aki az újonnan megalakuló kormányban általános miniszterelnök-helyettesként a nemzetpolitikai kérdésekért is felel - a Hír TV Péntek 8 című műsorában erről szólva azt is elmondta, hogy az állampolgárság szabályozása mindenben megfelel majd az európai jognak.
2010. május 7. péntek 23:14 - HírExtra
Kifejtette: a román példát követik majd, azaz egyéni kérelem alapján, gyorsított eljárással megadják az állampolgárságot annak, akinek "magyar identitása" van. Ilyen megítélés alá az eshet, aki valamilyen szinten tud magyarul, a történelmi Magyarországról származik vagy vélelmezhetően innen vándorolt el a történelem folyamán - mondta.

A KDNP elnöke ismét leszögezte: nincs "A" és "B" kategóriájú állampolgár, egy magyar nemzet van, egy magyar állampolgársággal. A szavazati jog kapcsán megfogalmazott felvetésekre reagálva feltette a kérdést: attól az embertől, aki elmegy Hollandiába néhány évre dolgozni, ott fizeti az adót, de Magyarországon van lakása, magyar állampolgár, el kell venni a szavazati jogát?

Most az állampolgárságot adják meg, a szavazati jog nem ennek a törvénynek a témája, hanem a választójogi törvényé. Ehhez pedig mindenképpen hozzá kell majd nyúlni, meg kell oldani többek között az országon belüli kisebbségek szavazati jogának kérdését is - tette hozzá. Az állampolgárság azonban nem lehet megcsonkított állampolgárság. A szavazati jog feltétele most is az, hogy a választópolgárnak legyen egy Magyarországon bejelentett címe, ahol szavazhat - hívta fel a figyelmet Semjén Zsolt.

Ha Románia kiterjeszthette az unión kívüli Moldáv Köztársaság polgáraira a román identitás alapján a román állampolgárságot, akkor Brüsszel se szólhat egy szót se, ha a felvidéki és erdélyi magyarság is megkapja az állampolgárságot - tette hozzá.

A KDNP elnöke Pintér Sándor leendő belügyminiszter vitát kiváltó mondatára reagálva azt mondta: a megnyilatkozás nagyon szerencsétlen volt, de ebből már levonták a konzekvenciákat.

Kijelentette: álláspontjuk ebben a kérdésben egy "jottányit sem változott", mindenki, aki akár ilyen parancsot kiadott, akár végrehajtott, felelni fog a kivert szemekért, a meggyalázott emberekért. Se Gergényi, se más nem fogja megúszni, mese nincs, ebben nem lehet maszatolni - mondta. Semjén Zsolt szerint az előző kormány két legsúlyosabb bűne december 5-e és október 23-a volt, s ezt soha nem lehet elfelejteni. Kijelentette: nem Gergényi volt itt a végső ember, mögötte állt egy politikai hatalom, hiszen Gyurcsány Ferenc - mint mondta - "közvetlen kézi vezérléssel utasította alkotmány- és emberellenes cselekményekre a rendőrséget". Az a rendőrség bűne, hogy engedelmeskedett, és néhány beteg lelkű ember még túl is licitálta a dolgot - jelentette ki a kereszténydemokrata politikus.

Ezért is fontos, hogy ne csak az a rendőr feleljen, aki gumibottal verte az ártatlan embereket, s az a rendőrparancsnok, aki az utasítást kiadta, hanem a politika is, amely ezt az egészet mozgatta.

Pintér Sándort ugyanakkor senki nem "ferences novíciusnak" kérte fel - fogalmazott a kereszténydemokrata politikus.

Látni kell azt is, hogy az ország bizonyos területeken "szinte polgárháborús állapotok előtt áll". Tarthatatlan a helyzet a közbiztonság tekintetében, itt a legkeményebb lépéseket kell megtenni azonnal. A rendőrséget nem lehet elbizonytalanítani abban a tekintetben, hogy amikor "keményen kell fellépni, akkor keményen kell fellépni" - jelentette ki Semjén Zsolt, aki felidézte a Kuncze Gábor minisztersége idején elkövetett robbantásokat, amelyek Pintér Sándor belügyminisztersége idején megszűntek. Ő már bizonyított egyszer, s meg tudja oldani a bonyolult helyzeteket - mondta végezetül Pintér Sándorról szólva a KDNP elnöke.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását