2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Gyurcsány adna még egy esélyt az MSZP-nek

Gyurcsány Ferenc szerint az MSZP választási veresége nem véletlenekből, ármánykodásból, ellenséges összeesküvésből fakadt, hanem a pártból, a nyolc év kormányzásából, az ország állapotából. "És mielőtt még elfelejteném: önmagunkból, belőlünk vezető politikusokból, és természetesen belőlem is" - olvasható a volt kormányfő által készítetett több mint negyven oldalas értékelésben.
2010. május 5. szerda 12:55 - HírExtra
Az MTI birtokába került dokumentumot kedd este mintegy ezer email címre küldték el, olyanokéra, akik jelezték, szívesen megvitatnák Gyurcsány Ferenccel a saját értékelését. A volt pártelnök azt ígérte, hogy a dolgozat tejes szövegét közzéteszik a kapcsolat.hu portálon, később pedig, a vitában elhangzó vélemények megismerése után május végén véglegesíti "Röpirat a baloldalhoz, az MSZP-hez" című anyagát.

A volt kormányfő dolgozatának első részében értékeli az elmúlt nyolc év kormányzását, és nem mellőzve a kritikus megjegyzéseket; azt összességében a nyugatos modernizációt szolgálónak látja, miközben kiáll a reformpolitika alapvető céljai, értékei és az őszödi beszéd "igaza" mellett. Véleménye szerint az ország gondjait nem az okozza, hogy letértek 2006 előtt követett útról, hanem az, hogy ráléptek arra.

A röpirat második fele az MSZP politikájával és működésével foglalkozik. Gyurcsány ebben a részben leírja, hogy mit gondol a baloldal 1956-hoz, a rendszerváltáshoz, Trianonhoz fűződő viszonyáról. Megjegyzi például, hogy csak az lehet hiteles antifasiszta, aki antikommunista is, ugyanakkor hozzáteszi: véleménye szerint "az MSZP a kádárista múlt mentegetése közepette antikádárizmust, a Fidesz az antikádárista retorikai mellett kádárizmust képvisel." A liberalizmusról folyó vitákra reagálva amellett érvel, hogy kormánya valódi baloldali politikát képviselt, és szerinte "semmit sem értenek az elmúlt évek küzdelmeiből, akik a liberális politika leegyszerűsítő vádjával illetnek bennünket."

Az MSZP működéséről szólva Gyurcsány az írja: a párt ma politikai értelemben dezorientált, szervezete meggyengült, vezetési, irányítási viszonyai korszerűtlenek, a tagság fogyóban, a tagok fele-harmada egzisztenciálisan a politikából él. A pártot ma alig lehet irányítani, nem hatékony szervezet, hanem többségében önzetlen és lelkes, "na meg jó néhány önérdekvezérelt hivatásos grundfocista halmaza".

A korábbi pártelnök értékelése szerint a párt vezetése lehetett volna bátrabb is, amikor felajánlotta lemondását. "A párt elbukott, a vezetésnek mennie kell. Már csak azért is, mert a mai vezetés tagjainak többsége végigasszisztálta az elmúlt tizenöt-húsz évet, a maradék pedig az utolsó nyolcat, vagy négyet" - indokolta.

Az elemzésben arra bátorít minden szocialista politikust, hogy fogalmazza meg álláspontját múltról és jövőről, ne csak azt lehessen tudni, hogy ki mi akar lenni, hanem azt is, hogy miért. Szerinte az MSZP vezetőit bonyolult belső alkuk alapján választotta meg a kongresszus és a különböző csoportok hatalmi egyensúlykeresése a legtöbbször felülírta a tartalmi politikai szempontokat. Az elnökség politikai testület, választani tehát politikai alapon kellene - hangoztatja.

"A párt finanszírozása éppen úgy elfogadhatatlan alkukkal, kompromisszumokkal, rosszabb esetben szégyellni és rejtegetni való titkokkal terhelt, mint ellenfeleinké. Nem csak, hogy nem vagyunk jobbak a Deákné vásznánál, de még ügyetlenebbnek és ostobábbnak is látszunk, rosszabb esetben azok is vagyunk. A hatalomban töltött nyolc év vezetőink egy részét korrumpálta" - értékeli.

Kiemeli: az ellenzéki MSZP nem lehet a kormány kemény kritikusa, morális, politikai ellenfele, ha maga is amorális, ha zsarolható, ha fenyegethető.

A szocialista politikus az elemzését követően öt dolgot javasol az MSZP-nek. Szerinte egyértelművé kell tenni a párt zavarosnak látszó politikai profilját: válaszolni kell arra, hogy Magyarország nagy politikai dilemmáiban mi mit képviselnek, hol állnak. Másrészt, mivel párt a vezetésük alatt történelmi vereséget ért el, "az elmúlt nyolc év vezetőinek most mennünk kell".

Gyurcsány Ferenc azt is indítványozza, hogy az alapszabály jelentős átalakításával tegyék hatékonyan vezethető, irányítható párttá az MSZP-t, a döntéshozatal demokratizmusát megőrizve teremtsék meg a fegyelmezett végrehajtás feltételeit.

A negyedik kezdeményezése az, hogy el kell vágni az MSZP-t a mai pártfinanszírozás "roncsoló gyakorlatától". Ötödik indítványa szerint a pártnak kívülről kell építkeznie, megmaradt erejének nagyobbik részét a baloldal társadalmi hátterét újraszervezésére kell fordítania.

A korábbi pártelnök emlékeztet arra, hogy a kampány legfontosabb stratégiai célja a Fidesz kétharmados győzelmének elkerülése volt, ezt egészítette ki két további részcél, tucatnyi egyéni győzelem és a meghatározó ellenzéki pozíció megtartása. Úgy látja: a stratégiai cél helyes volt, de a kampány hibás alapvetésből indult ki, és saját céljaihoz képest is elbukott. "A Fidesz győzött, de mi vertük meg magunkat, mert gyáván, ostobán politizáltunk" - fogalmaz.

Véleménye szerint a kampánnyal nem technikai, hanem politikai problémák voltak; a kampánynak arról kellett volna szólnia, hogy mit gondolnak Magyarországról, az emberekről, a gondjaikról. "A kampány menedzserei tették a dolgukat, de egy valamit nem tehettek: nem hozhattak politikai döntéseket, mert ez a politikusok dolga. Ők viszont szemmel láthatóan nem tudták eldönteni, hogy mit vállalnak a múltból, és mit képviselnek a jövő lehetőségei közül" - írja.

A korábbi pártelnök az elemzés összegzésében úgy vélekedik: a baloldal, a nemzeti progresszió ügye túléli mai válságát, a kérdés csupán az, hogy ennek bázisa a mai MSZP, vagy valami más lesz. "Ezek a hónapok nem másról, mint a jövő esélyéről, vagy annak elvesztéséről szólnak. Én adnék még egy esélyt az MSZP-ek" - írta a szocialista politikus.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását