2024. április 25. - Márk

Igazolással szavazók: eddig zökkenőmentes

Fennakadás nélkül, rendben zajlik a szavazás a főváros XIII. és XIV. kerületében azokban a szavazókörökben, ahol a választópolgárok lakóhelyüktől távol, igazolással szavazhatnak az országgyűlési választások második fordulóján.
2010. április 25. vasárnap 10:40 - HírExtra
A XIII. kerületben, a Váci úton lévő Kassák Lajos Gimnázium épületében kialakított 48-as szavazókörben négy részre osztották a választói névjegyzéket, így az április 11-ei első fordulóhoz képest sokkal gördülékenyebben lehet szavazni, a választópolgárok a reggeli órákban csak néhány percet álltak sorba.

Két héttel korábban 303 ember szavazott igazolással 9 óráig ebben a szavazókörben, a választói névjegyzékben szereplők 22 százaléka.Zuglóban, a 31-es szavazókörben két részre osztották a választói névjegyzéket, de sorban állást az MTI tudósítója itt sem tapasztalt.

Kovács Melinda, a szavazatszámláló bizottság elnöke az MTI-nek azt mondta, a kora reggeli órákban mintegy 50-60 szavazó állt sorba arra várva, hogy élhessen állampolgári jogával. Véleménye szerint napközben minden bizonnyal ismét lesz sorban állás, csakúgy, mint az országgyűlési választások első fordulóján.

Április 11-én ez a XIV. kerületi szavazókör este 10 óra előtt tudott csak bezárni, mert több száz méteres sorban várakoztak az emberek az okmányirodának is helyet adó, szavazókörnek kijelölt önkormányzati épület folyosóin.

Az első fordulóban reggel 9 óráig a névjegyzékben szereplő, lakóhelyüktől távol, igazolással szavazók 13,4 százaléka, 185 ember járult az urnához.

Az idei országgyűlési választások első fordulójában a legtovább a XI. kerületi szavazókör volt nyitva, itt éjjel negyed kettőkor adhatta le utolsóként szavazatát egy fővárosban tanuló, egri egyetemista. Abban a választókerületben már nem tartanak második fordulót, mert az egyik jelült megszerezte a szavazatok több mint felét.

A második fordulóban szavazni reggel 6 órától este 7 óráig csak abban az 57 választókerületben lehet, ahol az első fordulóban a jelöltek egyike sem kapta meg a szavazatok több mint felét.

Óbuda is OK

Rendben és folyamatosan lehet szavazni az óbudai 9. számú szavazókörben, ahová mintegy 1100 igazolással szavazót várnak vasárnap - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

Az MTI tudósítójának az óbudai Harrer Pál iskolában lévő szavazókör szavazatszámláló bizottságának egyik, név nélkül nyilatkozó tagja elmondta: egyelőre zavartalanul lehet voksolni, legfeljebb pár percig kell várakozni, ha egyszerre többen érkeznek.

A szavazás első fordulójából okulva - mivel akkor hatalmas sor alakult ki - hat póttaggal és egyéb változtatásokkal készültek a második fordulóra. Egyebek mellett abc szerint három csoportra bontották az igazolással szavazókat, hogy felgyorsítsák a folyamatot.

A szavazókörben délelőtt 10 óráig a jogosultak mintegy 12 százaléka szavazott, és sok volt közöttük az igazolással voksoló. (Két hete már 9 óráig több mint 13 százalékos volt a részvételi arány.)
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását