2024. április 25. - Márk

Kambodzsai szobor a kifutón

Egy kambodzsai kőszoborért adták a legtöbbet, 220 ezer forintot a Zelnik-gyűjteményből szombaton rendezett kelet-ázsiai műtárgy aukción. Bár az árverésre kínált darabok több mint fele nem kelt el, Zelnik István szerint ez nem meglepő, hiszen ennek a témának kicsi a gyűjtői köre Magyarországon.
2010. április 24. szombat 23:02 - HírExtra
 A Belvedere Galériában rendezett aukción a gyönyörűen megformált, 11-12. századi női torzó 150 ezer forintról indulva jutott el 220 ezerig. Szintén jelentős növekedést ért el az ásatási leletként előkerült, egy évszázaddal régebbi, vietnami bronz víztartó edény, amelynek 95 ezerről 150 ezerre sikerült "felküzdenie" magát.
Egy elsüllyedt, kínai kereskedelmi hajó rakományából szá
rmazó, 18. századi teáskannáért is megadták a 100 ezer forintot, a további vásárlások azonban a 8-10-50 ezer forintos kínálatból kerültek ki, leginkább kikiáltási áron.

Zelnik István az MTI kérdésére elmondta: ennek ellenére sikeresnek tartja az aukciót, hiszen Magyarországon ennek a témának kicsi a gyűjtői köre, a külföldiek pedig még nem fedezték fel, hogy itt milyen olcsón lehet autentikus kelet-ázsiai műtárgyakat szerezni.

Hozzátette: a jelen válogatás nem reprezentálta a Zelnik-gyűjteményt, hiszen abban tizenhatezer műtárgyat tartanak nyilván. Az aukción eleve nagyon alacsony árakat szabtak, miközben a 118 tétel nyolc-tíz nemzetközi léptékű, múzeumi darabot is tartalmazott.

Az egykori diplomata, üzletember negyvenéves gyűjtőmunkával hozta létre kollekcióját, amelyből ősszel múzeumot nyit, tudományos intézményi háttérrel. A délkelet-ázsiai kutatás és a témával foglalkozó fiatal szakembereket segítő Zelnik-ösztöndíj fedezésére évente három aukciót tervez a gyűjtő és a Belvedere Galéria.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását