2024. április 25. - Márk

Szuperintelligens madarak

Az új-kaledón varjakról eddig is ismert volt, hogy képesek az eszközhasználatra, megértenek egyszerű fizikai törvényszerűségeket, felismerik egymást és különböző embereket. Most kiderült, hogy még ennél is okosabbak: többrétű, viszonylag nehéz problémákat képesek különböző eszközökkel megoldani.
2010. április 22. csütörtök 13:20 - HírExtra
Ez arra utal, hogy a madarak képesek összetett, sőt ok-okozati gondolkodásra - írták Alex Taylor új-zélandi kutató és kollégái a Proceedings of the Royal Society B című folyóiratban a Der Standard internetes kiadása szerint (www.derstandard.at).

Vizsgálatuk során hét varjút bonyolult feladat elé állították: csak egy lyukon keresztül, hosszú bottal férhettek hozzá egy dobozban lévő húsdarabkához. A botot azonban rácsos dobozba zárták, amelyet csak egy másik, rövidebb bot segítségével lehetett kibányászni. Mindennek tetejébe a második botot egy, a
mennyezetről lelógó zsinórról kellett leoldozniuk a madaraknak.

A varjak közül négyen korábbi feladataik során már használtak zsinórhoz kötött botot ahhoz, hogy táplálékhoz jussanak. A másik három ezen kívül annak érdekében is igénybe vett már zsinórt vagy botot, hogy egy másik eszközt elérjen. Míg a "haladóknak" most csak össze kellett kötniük az általuk ismert egyes cselekvéseket, az újoncoknak új viselkedésformákat is el kellett sajátítaniuk.

Mindhárom haladó varjú első nekifutásra megoldotta a feladatot, sőt ez a kezdők közül is sikerült kettőnek. A másik kettő némi gyakorlás után jutott hozzá a jutalomhoz.

A kísérlet különlegessége egy részletben rejlik: a kutatók először azt a benyomást keltették a madarakban, hogy a rövidebb bot nem ér semmit - hagyták, hogy hiába kotorásszanak vele a hús után. A korábbi kísérleteket ugyanis az a bírálat érte, hogy a varjaknak nem kell ok-okozati gondolatmeneteket lefuttatniuk ahhoz, hogy A-ból B-n keresztül elérjenek C-be.

Az új kísérlet pedig pontosan ezt bizonyítja - fejtette ki Alex Taylor. - A varjaknak először ki kellett törölniük az emlékezetükből, hogy a rövid bot hasznavehetetlen, hogy megoldhassák a feladatot. Ez pedig olyan összetett tanulási teljesítmény, amelyről nemrégiben még úgy gondolták, hogy csak az ember, esetleg még az emberszabású majmok sajátja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását