2024. március 29. - Auguszta

Meglepetésre készülő LMP Csepelen

Még a "vörös" Csepelen is lehet más a politika? - teszem fel magamnak az utóbbi napokban már-már közhelyszerű LMP-vegyeskérdés szigetországi megfelelőjét. A válasz pedig akárhogy nézem is, egyértelmű igen.
2010. április 22. csütörtök 07:49 - Nagy András

Bár a XXI. kerület mindkét egyéni körzetében rendeznek második fordulót vasárnap, az egyikben (a budapesti 30-as választókerületben) gyakorlatilag eldőlt a verseny a Fideszes Borbély Lénárd javára a ciklusok óta nyerő Podolák Györggyel szemben, a másikban (31. evk.) pedig biztosan hatalomváltásra kerül sor, mert a kerületet 16 éve képviselő Avarkeszi Dezső a múlt héten visszalépett az LMP-s jelölt javára a ideszes Németh Szilárddal szemben.

Az első forduló eredménye a budapesti 31-es egyéni körzetben
1. Németh Szilárd (Fidesz-KDNP) 43,96
2. Avarkeszi Dezső (MSZP) 28,68
3. Hudák János (LMP) 14,27
4. Hegedűs Tamás Mihály (Jobbik) 13,08
Nem véletlen, hogy a Lehet Más a Politika a napokban kiemelten koncentrál ez utóbbi területre, hiszen mint jelöltjük - az első fordulóban a maga 14,27 százalékával a harmadik helyen végző - Hudák János is mondja, az övé egyike annak a 3-4 budapesti választókörnek, ahol lehet keresnivalója az LMP-s jelöltnek a második fordulóban. (A párt összesen 13 helyen érdekelt még a fővárosban).

Az ökopárti aspiránssal egyébként egy csepeli művelődési házban rendezett LMP-kampányrendezvényen (lakossági fórumon?) beszélgettünk szerda délután, amelyen Karácsony Gergely, a párt kampányfőnöke is tiszteletét tette. Mint Hudák kérdésünkre válaszolva elmondta, abban reménykedett ugyan, hogy még a második fordulóban is érdekelt lesz, ám arra, hogy Avarkeszi Dezső visszalépésével gyakorlatilag kétszereplőssé válik a verseny közte és Németh Szilárd között, „természetesen” nem számított.

Hudák János most már elképzelhetőnek tartja, hogy megnyerje ezt a választókerületet, ugyanakkor szavaiból kiderül, hogy az első fordulóban majd’ 44 százalékot szerzett Németh Szilárdot nagyon nehéz lesz legyőzni. Igaz, ha van olyan párt, amelyik okozhat meglepetést, az éppen az alig több mint egy éve alakult Lehet Más a Politika.

A sikerhez persze jóval több voksra lesz szüksége, mint az április 11-i 2955 darab szavazat, hiszen ellenfele 9102-őt szedett össze. Hudák mindenesetre nem csak abban bízik, hogy kevesebb fideszes szavazó vesz részt a második fordulóban: szeretné, ha mindenki rá adná a voksát, aki egyetért az LMP programjával, illetve szeretne új arcokat látni a következő országgyűlésben.

Mire a rövid beszélgetést befejezzük, a fiatal képviselőjelöltet már várják a közeli kiállítóterembe, hogy néhány bevezető mondattal kezdetét vegye a fórum. Amelyre sokan nem jöttek el ugyan (lehetünk vagy 30-35-en a teremben), viszont szembetűnő, hogy az érdeklődők csoportja mind kor, mint társadalmi helyzet tekintetében vegyes képet mutat. Néhány fiatal gyerekes apuka, egy húszas évei elején járó roma srác, idősödő munkásember. Első szavazónak kinéző diáklány éppúgy akad, mint kisnyugdíjas öregúr.

A felmerülő témák sem kevésbé változatosak: elkerülő út, közösségi közlekedés, panelprogram, önkormányzati struktúra átalakítása, átláthatóság megteremtése és számonkérése a közigazgatásban, és ami a Föld napján egy LMP-rendezvényen nem maradhat el: a kerékpárutak kérdése és a Kis-Duna part természeti értékeinek megóvása.

Ez pedig csak egyet jelenthet: még a „vörös” Csepelen is lehet más a politika.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását