2024. április 20. - Tivadar

LMP: az új kormány alkosson egy önálló környezetvédelmi tárcát

Az Lehet Más a Politika (LMP) nyílt levélben kérte Orbán Viktortól, hogy a kormányalakításkor továbbra is tartsa fenn az önálló környezetvédelmi tárcát.
2010. április 22. csütörtök 15:58 - HírExtra
A levelet a biciklivel érkező Jávor Benedek szóvivő és Szabó Rebeka választmányi tag adta át csütörtökön a budapesti Fidesz-székház dolgozóinak, miután sajtótájékoztatót tartottak az épület előtt.

Jávor Benedek a levél megírását azzal indokolta, hogy az elmúlt napokban napvilágot látott hírek szerint a környezetvédelmi tárca feladatait szétosztják a különböző csúcsminisztériumok között, ahol azok "alárendelt szerepbe" kerülhetnek.

Kijelentette, hogy ez a lépés elfogadhatatlan, hiszen a környezeti ügyek képviselete a legfontosabb feladatok közé tartozik.

Félelmének adott hangot, hogy egy olyan szervezeti felépítésben, ahol a környezet ügye nem rendelkezik önálló, érdekérvényesítésre képes miniszterrel és minisztériummal, ezeket a problémákat a csúcsminisztériumok a saját érdekeik mögé rendelik majd.

Példaként említette, hogy ha az agrárminisztériumhoz csatolják a környezetvédelmet, akkor a mezőgazdaság területén ezek a szempontok alárendelt szerepbe kerülnek. Hozzátette, hogy ha a klímaváltozással kapcsolatos feladatokat pedig a gazdasági tárca kapja meg, akkor az energialobbi várhatóan nagy nyomást tud gyakorolni az ország energia- és klímapolitikájára.

Kijelentette, hogy a minisztériumi rendszer átalakítását önmagában nem kifogásolják, de véleményük szerint ennek során létre kellene hozni egy olyan tárcát, amely össze tudja fogni a környezetvédelemhez kapcsolódó területeket és komplex módon kezeli ezeket a feladatokat.
Szabó Rebeka arról beszélt, hogy világszerte egyre több nemzetközi program indult a környezeti válság enyhítéséért. Az LMP véleményét tolmácsolva azt mondta, hogy egy olyan kormány nem lehet sikeres, amelyik a környezeti fenntarthatóságot nem érvényesíti alapelvként az összes szakágazati politikában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását