2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Tirts Tamás Pekingben a magyar-kínai médiakapcsolatokról

Kínai Központi Televízió (CCTV) 4-es csatornájának európai hatósági ellenőrzésével megbízott Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) az együttműködés bővítéséről állapodott meg az kínai partnerével Pekingben - tájékoztatta az MTI-t Tirts Tamás, az ORTT tagja a kínai fővárosban.
2010. április 18. vasárnap 22:19 - HírExtra
A magyar médiahatóságnak az EU által rászabott kötelezettsége néhány az unión kívüli televíziós műsor hatósági ellenőrzése, így a kínai nyelvű CCTV 4-es műholdas csatornáé is, amely a határon túl élő kínaiaknak szól. A feladat azt jelenti, hogy adott esetben, ha az unió területéről bárhonnan panasz érkezik a csatorna műsorára, annak kivizsgálása, az eljárás lefolytatása az ORTT feladata. A CCTV 4 műholdas feladásának (uplink) helyszíne Magyarország, ami azt jelenti, hogy

Magyarországon van a fejállomás, innen "lövik fel" a műsort - magyarázta Tirts Tamás.
Az ORTT delegációját fogadta Csang Haj-tao (Zhang Haitao), a kínai Állami Rádió, Film és Televízió Főhivatal (SARFT) miniszterhelyettese, akivel tárgyaltak a feladatból eredő teendők, illetve a megfelelésre felkészülés részleteiről, továbbá megállapodtak az együttműködés bővítésében. Magyar részről felmerült, hogy indítsák be forgatócsoportok cseréjét, ami az elképzelések szerint azt jelentené, hogy a Magyar Televízió és a Duna Televízió rendszeres időközönként egyhetes, tíznapos időszakra kisfilmek készítésére utazna Kínába.

"Fontosnak tartjuk, hogy a hazai közvélemény minél többet megtudjon Kínáról" - mondta Tirts, hangsúlyozva, hogy jelenlegi útjával is igazolva látja: nem lehet elegendő az otthoni kínai éttermek és piacok alapján képet alkotni erről a hatalmas országról.

A megbeszéléseken felvetődött az is, hogy az ORTT támogatásával készült filmeket hoznának Kínába, s cserébe kínai filmhetet rendeznénk az Uránia nemzeti filmszínházban. A kínai fél nyitottnak mutatkozott a gondolatra, Tirts pedig megjegyezte, hogy az új kulturális miniszternek jelezni fogja ezeket a kapcsolatépítő terveket.

A kínai miniszterhelyettessel közölték, hogy az ORTT - a rendező jogán - meg kívánja hívni kínai partnerét a SARFT-ot a médiahatóságok közép európai fórumának idei szeptemberi ülésére.
A magyar médiahatóság delegációja elkérte azoknak a szabályoknak a gyűjteményét, amelyek a kínai televíziós műsorszórásra, a műsorpolitika részleteire vonatkoznak, és tájékoztatták vendéglátóikat az európai közszolgálati műsorok néhány alapvető normájáról is.

Az ORTT Fidesz-es tagja az MTI kérdésére még elmondta, hogy Magyarországon feltétlenül szükségét látja egy új médiatörvénynek, egy megújuló médiaszerkezetnek. "Remélhetőleg a parlament mihamarabb el fog fogadni egy új médiatörvényt, amely pontosabban szabályozza a közszolgálat kereteit" - mondta Tirts, hozzátéve, hogy a ma hatályos törvény megalkotásától eltelt 14 év összes tanulságát felhasználva kell meghatározni a médiarendszer korszerűbb törvényi kereteit.

Az ORTT küldöttsége Pekingből a hétvégén tovább utazott Sanghajba, ahol továbbra is a SARFT vendégeiként ismerkedik a kínai rádiózással és televíziózással, a helyi médiaszabályozással.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását