2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Új térrel gazdagodott Szeged

A szegedi Reök-palota előtti - a város lakói által az ott álló huszárszoborról "ló farának" nevezett - terület átalakításával új térrel gazdagodott a csongrádi megyeszékhely.
2010. április 17. szombat 17:23 - HírExtra
A beruházás fontos eleme a szegedi belváros néhány éve elkezdett rehabilitációjának, amely részeként eddig már a város számos köztere megújult - mondta Botka László (MSZP) polgármester a tér avatóünnepségén.

A szegedi a belváros rehabilitációja - amelynek első elkészült eleme az egyelőre név nélküli tér felújítása - 2,1 milliárd forintos uniós támogatásból, valamint az önkormányzat 1,2 milliárd forintnyi saját forrásából valósulhat meg.
A program részeként összesen 27 hektárnyi belvárosi terület újul meg, és 7.800 négyzetméternyi zöld területet alakítanak ki.

A Reök-palota előtti tér és a Kölcsey utca 233 millió forintos költségű felújításának kivitelezője az ATV Szeged Konzorcium. A konzorcium vezető tagja az Arcadom Építőipari Zrt. Az elmúlt hónapok során a tér díszburkolatot kapott, új zöldszigetek építettek, padokat és ivókutat helyeztek ki. A fejlesztés keretében megújult a közmű hálózat, és zöld díszkandeláberek elhelyezésével a közvilágítási hálózat is.

A beruházás során az ellenzék és néhány városvédő szervezet komoly tiltakozását kiváltva néhány méterrel arrébb, a tér optikai középpontjába helyezték a III. Honvéd Huszárezred emlékművét is, melyet Bánvölgyi László szegedi szobrászművész restaurált.

A Fidesz helyi vezetői közleményben fejezték ki rosszallásukat amiatt, hogy a Botka László és Ujhelyi István a lengyel elnök és társaira emlékező nemzeti gyásznapon "harsány választási kampányrendezvény" keretében adja át a teret.

Szabó Sándor - Botka László kabinetfőnöke erre reagálva közölte, beruházás ünnepélyes átadásának időpontját még a repülőgép-szerencsétlenség előtt hirdették meg, az önkormányzat pedig pénteken este mécsesgyújtással és virrasztással emlékezett az áldozatokra.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását