2024. április 19. - Emma

Közeledik a hamufelhő

Az izlandi vulkánkitörés keltette hamufelhő az éjszakai órákban, várhatóan éjfél és hajnali négy között érheti el Magyarország északi részét - mondta az MTI kérdésére Bozó János, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) repülésmeteorológusa pénteken.
2010. április 16. péntek 11:04 - HírExtra
Hozzátette, hogy mind az ő számításaik, mind a vulkáni hamu terjedését vizsgáló, Volcanic Ash Advisory Center londoni központja ezt jelezték előre.

Bozó János azt mondta, hogy miután apró szemcsékről van szó, ha némi nedvesség is található a légkörben, akkor a térségben éjszaka fátyolfelhősebb lehet az ég, illetve kevésbé lehet majd látni a Holdat. Hozzátette, miután a felhő koncentrációját nem ismerik pontosan, ezért nem lehet tökéletesen megmondani, hogy mennyire homályosítja el az eget, de a jelenlegi műholdfelvételek alapján nem okoz majd teljes borultságot.

A felhő pillanatnyilag Németország északi harmada és Lengyelország felett jár. A repülésmeteorológus azt mondta, hogy a nagyobb részecskék feltehetően kiülepedtek az óceán fölött, de nem zárható ki, hogy kisebb mértékű ülepedés Magyarország felett is előfordulhat. Felhívta a figyelmet arra, hogy a hamufelhő folyamatosan hígul, ráadásul a széttartó áramlások miatt semmiképpen sem olyan koncentrációban ér Magyarország fölé, mint amilyet jelenleg Németország felett tapasztalnak.

A felhő Magyarország felett 10,5 kilométer magasságig terjedhet fel, várhatóan 6-7 kilométeres magasságban a lesz a legsűrűbb. Szombaton tovább haladva várhatóan eléri a déli országrészeket is. A meteorológusok várakozása szerint vasárnapra változik az áramlás iránya, a felhő valószínűleg akkorra elhagyhatja az országot.

Szilágyi Károly, a Ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. (BA) kommunikációs vezetője az MTI-nek azt mondta, hogy jelenleg még nyitva van a repülőtér és a késő délutáni, kora esti órákban dől el, hogy lezárják-e a légteret. Erről a Légügyi Igazgatóság dönthet majd.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását