2024. április 18. - Andrea, Ilma

"Bedurvult" az izlandi vulkán

Intenzevebbé vált az izlandi vulkánkitörés, amelynek következtében hat kilométer magas vulkáni hamufelhő alakult ki a légkörben, megbénítva Észak- és Nyugat-Európában a légi közlekedést - közölte csütörtökön egy szakértő.
2010. április 15. csütörtök 21:48 - HírExtra
Pall Einarsson, az izlandi egyetem geofizikusa elmondta: a tűzhányó továbbra is füstöt és hamut ereget magából, és nincs jele annak, hogy 40 órás működés után alábbhagyna a tevékenysége. Egy másik szakértő közölte, hogy a mostani kitörés tízszer erősebb a márciusban a vulkán oldalán történt kitörésnél. A hamufelhő már a transzatlanti járatokat is érinti, a légitársaságok az Egyesült Államokból Európába tartó több járatot töröltek, másokat későbbre halasztottak.

Még két napig lehetnek zavarok az európai légi közlekedésben az izlandi vulkánkitörés következtében - közölte csütörtökön kora este Brüsszelben az európai légi közlekedés biztonságáért felelős szervezet, az Eurocontrol szóvivője. A helyzet normalizálódása - tette hozzá Kyla Evens - attól függ, miként vonul tovább a kitörés következtében a légkörben keletkezett hatalmas porfelhő. Mivel nincs erős szél, a légkörbe jutott hamu csak nagyon lassan oszlik szét. A szóvivő becslése szerint csütörtök éjfélig mintegy 4-5 ezer légi járatot érinthet az előállt helyzet. Európában naponta mintegy 28 ezer légi járat közlekedik normális esetben.

Este Nagy-Britannia, Írország, Hollandia, Belgium, Dánia, Finnország, Norvégia és Svédország területén volt érvényben teljes repülési tilalom a polgári légi közlekedés számára. Franciaországban a korlátozások az ország nagyobbik részét érintették. A meteorológusok előrejelzése szerint a hamufelhő csütörtök estére eléri Bréma, illetve Frankfurt térségét is, ahol - úgy tűnik - erősebb szél híján ez a felhőzet "elidőzik" valamelyest, ami sötét kilátásokat vetít előre, hiszen a londoni Heathrow kiesése után a frankfurti repülőtér esetleges lebénulása már egész Európa légi közlekedését felmérhetetlen káoszba taszíthatja. Csütörtök délutánig már így is 150 Frankfurtba érkező, illetve onnan induló járatot kellett törölni.

Londonban egyelőre péntek reggel hét óráig hosszabbították meg a repülési tilalmat. Többek közt Cipruson rekedtek azok a brit katonák is, akik Afganisztánból voltak hazatérőben.

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök programjából törölték a tervbe vett murmanszki látogatást, Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke pedig kénytelen volt lemondani vatikáni látogatását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását