2024. március 29. - Auguszta

Ehnaton fáraó lábujja

Egy svájci tudós szerdán átadta Egyiptomnak Ehnaton fáraónak, a legendás Tutanhamon apjának lábujját - közölte az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács (SCA).
2010. április 14. szerda 19:31 - HírExtra
A fáraó maradványainak 1907-ben történt vizsgálatakor eltulajdonított lábujjat a régészeti kincsek visszaszolgáltatásának megkönnyítéséről szóló egyiptomi-svájci megállapodás aláírási ceremóniáján adták át az SCA-nak.

"Egyiptomba történt visszatérése után a lábujjat a kairói Egyiptomi Múzeumban állítjuk ki" - írta az SCA közleményében, hozzátéve, hogy a lábujj valóban Ehnaton fáraónak a Királyok Völgyében talált múmiájából származik.

Az időszámítás előtt több mint 1300 évvel élt Ehnatont, a 18. dinasztia uralkodóját hivatalosan februárban azonosították DNS-vizsgálatok segítségével mint a 19 éves korában elhunyt "gyermekfáraó", Tutanhamon apját, akinek a sírjában talált gazdag leletet Kairóban állították ki.
A kairói svájci nagykövetség közölte, hogy a "minden valószínűség szerint" Ehnaton maradványához tartozó lábujjat Frank Rühli, a zürichi egyetem múmiaszakértője adta át Závi Havvásznak, az SCA vezetőjének.

"Egy tudós magánkezdeményezéséről van szó, aki saját személyes kapcsolatai révén szerezte vissza a lábujjat egy másik európai országból" - mondta el egy diplomata, aki nem nevezte meg az érintett országot.

2002 óta Svájc a 16. ország, amellyel Egyiptommal megállapodást között a törvénytelenül eltulajdonított régiségek visszaadásáról.

A svájci követség rámutatott: a megállapodás nem visszamenőleges hatású, és az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális szervezetének, az UNESCO-nak a régiségek védelméről szóló, 1970. évi egyezményén alapszik.

Egyiptom, amely nemzeti ügynek tartja a világba szétszóródott régiségei visszaszerzését, nemzetközi konferenciát is szervezett a témáról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását