2024. március 29. - Auguszta

Kubatov-videó: a Legfelsőbb Bíróság döntött

Megváltoztatta a Legfelsőbb Bíróság (LB) kedden az Országos Választási Bizottság (OVB) múlt csütörtöki határozatát, amelyben a testület megállapította, hogy a Fidesz megsértette a választási eljárásról szóló törvényt az egyik videomegosztó portálra feltett, Kubatov Gábor pártigazgató mondatait tartalmazó hangfelvétellel - közölte az LB az MTI-vel.
2010. április 13. kedd 19:26 - HírExtra
Szűcs Péter szóvivő közleményében azt írta: az LB álláspontja szerint "a jogi felelősség megállapítása csakis és kizárólag aggálytalan és kétséget kizáró bizonyítékokon alapulhat", ennek megállapítására azonban a vonatkozó eljárási szabályok szerinti háromnapos határidő nem elég.

"Az eljáró tanács szerint ahogy a Legfelsőbb Bíróság, úgy az OVB sem volt abban a helyzetben, hogy döntése során a felvételen elhangzottak megvalósulását is minden kétséget kizáróan bizonyítottnak tekintse, ennek hiányában viszont el kellett volna utasítania a kifogásokat" - közölte a szóvivő.

A Kubatov-videó miatt Szigetvári Viktor, az MSZP kampányfőnöke és Dávid Ibolya, az MDF elnöke fordult kifogással az OVB-hez.Szigetvári Viktor szerint az egyik videomegosztó portálra felkerült hangfelvételen Kubatov Gábor elismerte, hogy egy központi online- adatbázist állítottak fel, amelyben a választópolgárok személyes adatait folyamatosan gyűjtik és kezelik. A kampányfőnök szerint ebben az adatbázisban biztosan szerepelnek olyan emberek adatai is, akik nem adták meg az adatkezeléshez szükséges hozzájárulásukat.

Mint írta, a pártigazgató szavaiból arra lehet következtetni, hogy az áprilisi országgyűlési képviselő-választásban is használják az összegyűjtött adatokat, ez pedig sérti a választás tisztaságát, választási csalásra adhat lehetőséget, és "nyilvánvalóan túlmutat a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás keretein".

Dávid Ibolya ugyancsak a Kubatov-videó miatt fordult az OVB-hez és ugyancsak a jogsértés tényének megállapítását kérte.

Az OVB múlt csütörtökön a kifogásoknak helyt adott, és megállapította, hogy a Fidesz megsértette a választási eljárási törvény több pontját. Indokolásában az OVB a videomegosztón megjelent felvételt hiteles bizonyítéknak fogadta el, és bizonyítottnak tekintette, hogy a kifogásokban megjelölt kijelentések Kubatov Gábortól származtak.

Az OVB megállapította, hogy a Fidesz a csatolt bizonyítékok alapján olyan adatbázissal rendelkezik, amely jogellenes módon tartalmazza az egyes választópolgárok politikai véleményére vonatkozó, különleges személyes adatait. Az ilyen jellegű adatbázis létrehozása, valamint az abban foglalt adatok kezelése és felhasználása sérti a választás tisztaságát, a választási csalás megakadályozását, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelveit.

A videó ügyét másodfokon a Legfelsőbb Bíróság tárgyalta és végzésében emlékeztetett rá: a választási jogsértés bizonyítása a kifogást tevő feladata.

Az LB megállapította, hogy önmagában a hangfelvételen elhangzottak érdemi döntést nem alapozhatnak meg, a jogorvoslati eljárás gyorsított menetére vonatkozó szabályokból következően(azaz hogy a választási bizottságnak, illetve a bíróságnak is három napon belül döntenie kell) pedig "további, egyéb adat nem állt rendelkezésre".

Az LB álláspontja szerint "adatbázis jogellenes megszerzése, kezelése és annak felhasználásával való befolyásolás bizonyítottsága esetén jogkövetkezményt kiváltó felelősséget megalapozhat, ennek megállapításához azonban a választási eljárási törvény alapján ebben az eljárásban a bizonyítottság hiányzott". Ezért a rendelkezésre álló adatok alapján kétséget kizáró módon nem állapítható meg a választási alapelvek sérelme sem az LB szerint.

"Az OVB-nek, mivel a kétséget kizáró bizonyosság megállapítását önmagában a hangfelvételen elhangzottak nem alapozták meg, a kifogásokat bizonyítottság hiánya miatt el kellett volna utasítania" - olvasható az LB végzésében. A testület ezért az OVB határozatát megváltoztatta és a kifogásokat elutasította.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását