2024. április 19. - Emma

Miben töri a fejét Orbán?

A Fidesz-kormány első gazdaságpolitikai lépései közé az adócsökkentés, a bürokrácia ellen indított "átfogó támadás", a korrupció visszaszorítása és az államreform tartozik - közölte Orbán Viktor budapesti nemzetközi sajtótájékoztatóján hétfőn. Leszögezte: a középpontban nem a megszorítás, hanem a gazdasági növekedés beindítása áll.
2010. április 12. hétfő 15:56 - HírExtra
A Fidesz elnöke szerint a legfontosabb gazdasági feladat Magyarország versenyképességének nagyságrendekkel történő javítása. A legfontosabb politikai feladatok közé az egység, a szociális biztonság, a rend, a versenyképesség megteremtését sorolta.

"Magyarországot rövid időn belül a régió legversenyképesebb gazdasági rendszerévé kell tenni" - fogalmazott, felhívva a figyelmet arra, hogy eközben a szociális biztonságot is meg kell erősíteni.
A Fidesz gazdaságpolitikájának középpontjában nem a megszorítások állnak, hanem a gazdasági növekedés - tette hozzá Orbán Viktor, rámutatva arra, hogy ez gazdaságilag racionális, szociálisan vállalható.

"Nem tudok semmilyen gazdasági költségvetési ésszerűsítést végrehajtani, ha a magyar gazdaságot nem tudjuk növekedései pályára állítani". Cél a költségvetési hiány csökkentése, keretek között tartása, de a kérdés, hogy mekkora ennek a mértéke - húzta alá.

Úgy értékelte: a megszorító intézkedések valójában nem intézkedések, hanem egy koncepció részei, Magyarországon minden megszorító intézkedés a gazdasági növekedés ellen hat.

A kormány megalakulásának időpontjára, május középre, végére, a költségvetési hiány az egész éves mérték 90-100 százalékát elérheti az előrejelzések szerint - közölte a Fidesz elnöke és azt mondta, e szerint "nem marad semmilyen tartalék a második félévre".

Orbán Viktor úgy fogalmazott: egy olyan ország, amely május végére az egész évre elfogadott költségvetési hiányát kimeríti, az a költségvetési hiánycélt az év végén nem tudja tartani, "nem azért, mert a következő kormány más célt tűz ki, hanem mert ez a helyzet; ezt meg kell érteni az IMF-nek, az Európai Uniónak, a befektetői világnak, a magyar közgazdászoknak".

Az első kérdés tehát a helyzet rögzítése, a gazdasági tényfeltáró bizottság május közepére, végére a remények szerint világos képet tud mondani - fűzte hozzá. Mint mondta, a helyzet értékelése után tud menetrendet mondani a hiánnyal kapcsolatban.

Az IMF-fel és az Európai Unióval való tárgyalásokat firtató kérdésre a Fidesz elnöke azt válaszolta: felhatalmazás híján nem tudnak a két szervezettel tárgyalni és megállapodni. Elismerte ugyanakkor, hogy konzultációkat már folytattak.

Kiemelte, hogy Magyarországnak minden megállapodásra szüksége lesz. Úgy vélekedett, hogy a gazdaság gyenge lábakon áll, illetve olyan bizonytalanság, bizalmatlanság veszi körül az országot, amely miatt minél több megállapodásra lesz szükség piaci, illetve nem piaci szereplőkkel.

Orbán Viktor szerint szövetségeket kell létrehozni nemzetközi partnerekkel, és az országon belül a tőketulajdonosokkal, befektetőkkel, üzletemberekkel, munkaadókkal, munkavállalókkal, kamarákkal. Ezek nélkül a jelenlegi gazdasági helyzetből nem lehet kimozdítani az országot - foglalt állást.

Az önkormányzati rendszer átalakítását és az állami, önkormányzati vállalatok "megregulázását" firtató kérdésre azt válaszolta: mind a kettőhöz egyértelmű, a vasárnap este megkapottnál erősebb felhatalmazás szükséges. Ha ez meglesz, nem fogunk habozni, még a fél év végén lépéseket teszünk - mondta.

Aláhúzta: nincs idő "száz napokban gondolkozni, türelmet kérni", az ország nyolc éve türelmesen várja, hogy vezetői méltókká váljanak a saját választóikhoz. Munkához kell fogni - szögezte le a Fidesze elnöke.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását