2024. április 18. - Andrea, Ilma
A sokat szapult választási törvénynek megfelelően szombat éjféltől a vasárnapi estig kampánycsend borul az országra. Hogy mi a bánatnak, az jó kérdés. Ám az se rossz, miért ez a legkisebb gondja a magyar voksszabályzatnak.
2010. április 9. péntek 07:04 - Nagy András
Mi ez?

Kampánycsend: az a választást megelőző időszak, amely alatt tilos a választópolgárok akaratának közvetlen befolyásolása. Magyarországon ez a szavazást megelőző nap nulladik órájától a szavazóhelyiségek bezárásáig, vagyis szombat éjféltől vasárnap este hét óráig tart.

A kampánycsend megsértésének minősül például a választópolgárok számára a jelölt vagy a jelölő szervezet által ingyenesen juttatott szolgáltatás (szavazásra történő szervezett szállítás, étel-ital adása); pártjelvények, zászlók, pártszimbólumok, a jelölt fényképét vagy nevét tartalmazó tárgyak osztogatása; választási plakát elhelyezése; valamint a választói akarat befolyásolására alkalmas információk terjesztése elektronikus vagy más úton.

Mire jó?

Kampánycsend tévééknél, rádióéknál
A választást megelőző nap 0 órájától a szavazás befejezéséig (kampánycsend) a jelöltek tevékenysége nem jelenhet meg a műsorokban. Ebben az időszakban azokat a témákat is kerülni kell, amelyek a jelöltek között vitára adhatnak okot. A szavazóhelyiségek nyitva tartásáról szóló beszámolók és a szavazók megjelenéséről szóló tudósítások nem tartoznak e körbe.
MTI
A kampánycsend elvileg arra jó, hogy a szavazókat ne lehessen közvetlenül a szavazás előtt befolyásolni, vagyis a tilalom célja, hogy a voksoló a döntő pillanatban már szilárd, korábban leülepedett választói akarattal rendelkezzen.

Mire nem jó?

Gyakorlatilag mindarra, ami az előző pontban foglaltatik. Ahogy Török Gábor politológus fogalmaz: „megítélésem szerint ezzel a szabályozással mindössze két probléma van: egyrészt értelmetlen, másrészt betarthatatlan”. Az elemző blogbejegyzésében részleteiben is kifejti, miért gondolja így. Azt írja, a legnagyobb „probléma” a kampánycsend-rendelettel az internet. Még ha a nagyobb portálok le is veszik nyitólapjukról a választással kapcsolatos politikai híreket, a blogok, a fórumok és a közösségi oldalak akkor is ontják magukból a politikát, tele erős véleménnyel és manipulációs szándékkal.

Török biztos benne, hogy idén sem lesz ez másképp, sőt: a politika szombaton és vasárnap a világhálóra költözik, értelemszerűen azzal a céllal, hogy tegye a dolgát, azaz a választói akarat befolyásolására alkalmas információkat szolgáltasson.

Totál életszerűtlen?

Az általunk kérdezett választási szakértő is úgy véli, a kampánycsend mint olyan, 20 éve porosodó jogi képződmény, és nyugodt szívvel állítja: a világon semmi értelme nincs. Mint László Róbert, a Political Capital (PC) elemzője mondja, a PC a 2006-os kampány óta egyértelműen a kampánycsend intézményének megszűntetése mellett foglal állást.

Ezzel még elvi síkon sem lehet egyetérteni – állítja. Mert mi van, ha az utolsó két napban olyan esemény történik, ami a választóra tartozik, és adott esetben befolyásolná a döntését? Egy teljesen életszerűtlen cél miatt miért nem teljesülhet az információhoz való jutás szabadsága? – teszi fel a kérdést.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását