2024. március 29. - Auguszta

Ferihegyen ütemterv szerint épül

Megkezdődött a SkyCourt tetőszerkezetének helyére emelése, várhatóan az ütemtervnek megfelelően az év végén átadják a Ferihegy 2-es terminál A és B utasforgalmi csarnokát összekötő 40 ezer négyzetméteres új utasforgalmi épületet - közölte Hardy Mihály, a repülőteret üzemeltető Budapest Aiprort vállalati kapcsolatok igazgatója.
2010. április 6. kedd 08:55 - HírExtra
A korábbi tájékoztatás szerint a 40 ezer négyzetméternyi új utasforgalmi terminál építése mellett 55 ezer négyzetméter meglévő épületrészt is felújítanak. A fejlesztés része 50 új határátlépő pont, 21 új beszállókapu, 80 új utasfelvételi (check-in) pult, továbbá 16 új önkiszolgáló jegykezelő automata kialakítása is.

A tetőszerkezet tizennégy, egyenként hetvenöt tonnás főtartója egyesével, három darabban érkezik az építési területre. Itt illesztik őket össze és emelik be őket a tetőszerkezetbe a kivitelezési munkákat közbeszerzésen elnyerő szegedi székhelyű KÉSZ Építőipari Zrt. munkatársai.

A SkyCourt földszinti indulási oldalán üzletek, a félemeleten pedig éttermek, kávézók és bárok lesznek. A 2-es terminál kereskedelmi területe a jelenleginek a duplájára bővül az új épület teljes átadása után. Az év végén a beruházási projekt egyes részeit tervezik átadni.

A Budapest Airport tulajdonosa a 2005 végén lezajlott privatizációban vállalt 2006 és 2011 között legalább 65,5 milliárd forint értékű fejlesztést.

A budapesti nemzetközi repülőtéren az idén 8,22 millió utast várnak a 2009. évi 8,1 milliós forgalom után. A 2009. évi utasforgalom 4,1 százalékkal mérséklődött, míg az Európai Unióban a csökkenés átlagosan 5,9 százalék volt. A ferihegyi repülőtér versenytársainál ennél nagyobb volt a visszaesés: Bécsben 8,3 százalék, Prágában 7,8 százalék, Varsóban pedig 12 százalék.

Tavaly a forgalom 76 százalékát a hagyományos légitársaságok adták, 24 százalékát pedig a fapadosok. Az idén 75-25 lesz ez az arány a becslések szerint.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását