2024. március 29. - Auguszta

A cigányság Obamáját veszítette el

A magyarországi cigányság egyik lehetséges Obamáját, a jövő reménységét és példaképét veszítette el Daróczi Dávid halálával - nyilatkozta Teleki László, roma ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott a volt kormányszóvivő halálával kapcsolatban szombaton az MTI-nek.
2010. április 3. szombat 15:12 - HírExtra
A roma származású szocialista országgyűlési képviselő szerint Daróczi Dávid személye testesíthette volna meg azt az álmot, amelyet mára az amerikai polgárjogi mozgalom és a feketék elértek, hogy az évtizedes diszkrimináció és elnyomás után, Barack Obama személyében színes bőrű elnököt választhattak a demokrácia hazájában, az Amerikai Egyesült Államokban.

Teleki László azt mondta: Daróczi Dávid rövid, de tartalmas életútja példát mutatott a teljes magyar társadalomnak, de főként a cigányságnak, mert bebizonyította, hogy akarattal, tudással és lehetőséggel a cigányság is eljuthat a legmagasabb szintre, akár az államigazgatás rendszerében is.

Megjegyezte: Daróczi Dávid újságíróként és kormányszóvivőként egyaránt harcolt a diszkrimináció, a faji és vallási megkülönböztetés ellen.

Teleki László úgy fogalmazott: Daróczi Dávid hirtelen és tragikus halála örök nyomot hagy a roma értelmiségben, a közéletben, de példamutató életútja reményt adhat a felnövekvő új generációnak.

Daróczi Dávid, aki nyíltan vállalta és hangoztatta roma származását, szombatra virradóra önkezével vetett véget életének. Eredeti neve: Daróczi József, édesapja Choli Daróczi József író, költő, műfordító, az OCÖ roma kiállítási galériájának és múzeumának igazgatója.
A 37 éves korában elhunyt Daróczi Dávid 2007. június 18-tól 2009. április 24-ig volt kormányszóvivő, a posztról való távozását a Gyurcsány-kormány utolsó ülését követő tájékoztatón jelentette be.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Kuti
2010. április 12. 20:20
A cigányok miért nem mondják,hogy: -MENNI AKAROK UTÁNA-!
PEDIG SEGÍTENÉK NEKIK A HELYES IRÁNYBA INDULNI!!!
Van kötelem bőven!
FŐLEG NEKIK!!!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását