2024. április 20. - Tivadar

Erőművet kapnak a képviselők a Parlamentben

Legalább kétmagos, 64 bites processzor, minimum 4 gigabájt ram és Windows7 – ezek voltak az Országgyűlési Hivatal által a napokban beszerzett laptop-özönnel szemben támasztott legfőbb feltételek.
2010. március 23. kedd 12:29 - Csabai Gábor

400 darab irodai, üléstermi és távmunka végzésére alkalmas hordozható számítógépre írt ki közbeszerzési eljárást március 12-én az Országgyűlés Hivatala. Az áprilisban megválasztandó képviselőknek szánt laptopok beszerzése hétfőn zárult le, a nettó 120 millió forintos ügylet nyertese az Albacomp RI Rendszerintegrációs Kft.

Kérdésünkre az Országgyűlési Hivatal elküldte a pályázatban támasztott követelményeket, amelyek alapján elmondható, hogy a laptopok teljesítményét nézve a következő ciklusban jó lesz képviselőnek lenni. A pályázati kiírás alapján a hordozható számítógépnek minimum 100 gigabájtos merevlemezzel, legkevesebb 4 gigabájt ddr3-as memóriával és egy legalább kétmagos 64 bites processzorral kell rendelkeznie. Az éleslátást a minimum 1280x768 pixeles felbontásra alkalmas képernyőnek kell biztosítania.

Számadás a múltból
Az Országgyűlés Hivatalának tájékoztatója szerint 2002-ben 260, 2006-ban 160, idén pedig 120 millió forintért vásárolták meg a képviselőknek szánt 400 laptopot.
A laptoppal teljeskörű szoftverkörnyezetet is kapnak a képviselők. A számítógépen Windows7 lesz az operációs rendszer, a biztonságról licenszelt McAfee vírusirtó gondoskodik, a neten való kommunikációért beépített 3G modem, WiFi, bluetooth és egy szabványos rj45-ös csatlakozó felel, böngészésre Mozilla Firefoxot, a levelezéshez a szintén nyílt forráskódú Thunderbird-öt használhatják a képviselők. A zökkenőmentes videózáshoz a Real Player és a K-Lite codec-csomag mellett QuickTime-ot és kapnak a honatyák, míg a flashjátékok zavartalan élvezetéről az Adobe Flash- és Shockwave playere gondoskodik.

A győztes, kereskedelmi forgalomba a közeljövőben kerülő számítógépet a Lenovo gyártja, kétmagos, 2,5 gigahertzes processzor dolgozik benne, a memória kétszer 2 gigabájt. Az Országgyűlési Hivatal által a rendelkezésünkre bocsátott információk alapján a laptop adatainak összegzését tartalmazó fájl készítése során egy PS2-es billentyűzet és egy pendrive volt a készülékhez csatlakoztatva, az akkumulátor 99,8 százalékos töltöttségen volt.

A papíralapú ügyvitel visszaszorítását célzó laptopokhoz magyar nyelvű, papíron kiadott oktatási anyag és kiscsoportos felkészítő foglalkozás jár, ez utóbbi megtartása is az Albacomp feladata. A laptopok 2014 szeptemberéig garanciálisak.

Az Országgyűlés Hivatala 2002 óta látja el hordozható számítógéppel a képviselőket, a beszerzések összege a hivatal tájékoztatása szerint minden ciklus elején kevesebb volt a négy évvel korábbinál. A 2006-ban a honatyák- és anyák számára kiutalt laptopok sorsa sem szánnivaló: korábbi használójuk szoftverek nélkül 80,000 forintért vásárolhatja meg az őt négy évig szolgáló gépet. A megmaradt eszközöket a hivatal saját maga kívánja felhasználni.

Képünk reméljük illusztráció.
Forrás: HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

z_zalai
2010. március 23. 15:03
Jó munkához elengedhetetlen a jó munkaeszköz is, ezt tanúsíthatom, mert nagyon bosszantó, mikor a technikai feltételek miatt az nem tudom a dolgomat végezni.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását