2024. április 24. - György

A görögök a tekintélyünket veszélyeztetik

Veszélybe került az Európai Unió tekintélye, sőt, súlyos kérdések merülnek fel az euró jövőjével kapcsolatban is a görög válság miatt - írta a keddi The New York Times.
2010. március 23. kedd 22:13 - HírExtra
A tekintélyes amerikai napilap "széttagolt Európai Uniót" emlegetett szerkesztőségi cikkében, utalva arra: Görögország esetleg arra kényszerülhet, hogy mégis a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) forduljon segítségért.

Ez súlyos csapást jelentene az Európai Unió hitelességére - állapította meg az újság, megjegyezve, hogy az EU eddig alapvetően a kontinens legnagyobb és leggazdagabb országa, Németország vonakodása miatt nem tudott hitelgaranciákat nyújtani Görögországnak.

Néhány hete még úgy tűnt, hogy a görög adósságproblémákra lesz megoldás, Athén - amely egyelőre nem kér hiteleket - szigorú válságkezelő csomagot fogadott el. Európa viszont még nem segített.

Ez nemcsak Görögország számára nagy probléma, hanem az EU-nak is, kockán forog az a hírneve, hogy képes a hatékony irányításra. Rossz hír ez az Egyesült Államoknak is, mivel az euró romlása felnyomja a dollárt, ami megdrágítja az exportot, lassítva az amerikai gazdaság felépülését.

A The New York Times emlékeztetett: az eurót használó 16 országból öt súlyos pénzügyi gondokkal küzd. Az amerikai lap arról írt: a német polgárok büszkék országuk gazdasági teljesítményére, és elutasítják Görögország - vagy más nehéz helyzetű országok, köztük Írország, Olaszország, Spanyolország vagy Portugália - kisegítésének gondolatát.

Angela Merkel kancellár közölte: országa kész támogatni a "stabilitást", egészen addig, amíg nem kell pénzt adni. Csakhogy Németország gazdasági ereje nem kizárólag a németek szorgalmán és hatékonyságán, hanem más, eurót használó és hiánnyal küzdő országok keresletén is alapszik. A németek erről megfeledkezni látszanak - állapította meg a lap.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását