2024. március 29. - Auguszta

Irány Irán! Obama beszélne Ahmadinezsáddal

Az Egyesült Államok továbbra is kész párbeszédet folytatni Iránnal, ám a perzsa állam kormánya ettől elzárkózik - mondta az amerikai elnök a perzsa újév alkalmából közvetlenül az iráni néphez intézett videoüzenetében.
2010. március 20. szombat 11:20 - HírExtra
A felvételen Obama hangsúlyozta: Washington elkötelezett az iráni nép "reményteljesebb" jövője mellett. Az Egyesült Államok elősegíti, hogy minél több iráni diák tanulhasson amerikai egyetemeken, és minél többen rendelkezzenek Iránban internethozzáféréssel, hogy az emberek "a cenzúrától való félelem nélkül tudjanak kommunikálni egymással és a világgal" - tette hozzá.

Obama szerint az utóbbi egy év során az iráni kormány úgy döntött, inkább elszigeteli magát és - saját érdekeivel szemben - inkább a múltra összpontosít.

Az Egyesült Államok hisz minden ember méltóságában és egy olyan nemzetközi rendben, amely az igazság irányába mutat. Hisz egy olyan jövőben, amelyben az irániak érvényesíthetik a jogaikat, teljes mértékben részt vehetnek a világgazdaságban és az ország határain túli kulturális és oktatási csereprogramokkal gazdagíthatják a világot - fejtette ki Obama a perzsa feliratozású üzenetben. Az amerikai elnök jelezte azt is, készen áll közvetlenül tárgyalni az iráni atomprogramról, illetve az Irán és Izrael közötti feszült viszonyról.

Az amerikai elnök a tavalyi perzsa újév alkalmából is videoüzenettel fordult az iráni vezetőkhöz. Akkor Obama "becsületes, a kölcsönös tiszteleten alapuló párbeszédet" szorgalmazott Teheránnal, és azt javasolta, a két ország emelkedjen felül a közel harmincéves konfliktuson. Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök tavaly üdvözölte Obama üzenetét, de kijelentette, hogy konkrét lépéseket vár Washingtontól a múlt hibáinak orvoslására.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását