2024. március 29. - Auguszta

Gyakori a genitális herpesz az amerikaiaknál

A 14 és 49 év közötti amerikaiak mintegy 16 százaléka fertőzött genitális herpesszel, amely ezáltal a leggyakoribb szexuális úton átadható betegség lett - közölte kedden az amerikai járványügyi központ.
2010. március 11. csütörtök 06:00 - HírExtra
A CDC adatai szerint a nők 21 százaléka, míg a férfiak 11,5 százaléka fertőzött a herpesz szimplex vírus 2-es típusával (HSV-2), a genitális herpesszel.

A HSV-2 a nemi szerveken okoz időnként kiújuló hólyagos elváltozásokat. A viszkető kiütések kezelésére vírusellenes szereket ajánlanak, de maga a fertőzés nem gyógyítható. A CDC becslése szerint a genitális herpesszel fertőzött emberek 80 százaléka nem is tud fertőzöttségéről.

John Douglas, a CDC munkatársa telefonos sajtókonferenciáján hangsúlyozta, hogy a herpesz gyakorisága miatt mindenkinek azt ajánlják, hogy valamennyi partnerével használjon óvszert.

Douglas elmondta, hogy a feketék körében jóval gyakoribb a fertőzöttség (a nőknél például 48 százalék), ami vélhetően nem kockázatosabb szexuális viselkedésre, hanem biológiai-genetikai eltérésre, nagyobb esendőségükre utal a vírussal szemben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását