2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A sztárok lába alatt is reng a Föld

Már most is a földrengések évének nevezhetnénk 2010-et, elég ha a borzalmas Haiti rengésre, a Chilei rekorderősségű földmozgásra gondolunk, de február 8-án hazánkat is kisebb erejű földmozgás sújtotta. Összeállításunkban népszerű celebeket kérdeztük személyes élményeikről.
2010. március 6. szombat 08:59 - Páczai
Dübörgő kezdet

Az idei év első katasztrófája a haiti 7-es erősségű földrengés volt január 12-én, amelyet 52 utórengés követett. Összesen 220 ezer halálos áldozatot követelt, 300 ezren sérültek meg és közel 1 millióan váltak hajléktalanná a főváros Port-o-Prince és 30 kilométeres körzetét érintő katasztrófában.

Február végén Chilét érte a Richter skála szerinti 8,8-as földrengés, mintegy 700 emberéletet követelve. A földmozgás után a Csendes-óceán dél-nyugati területein szökőárriadót rendeltek el, a helyenként 2,5 méter magas hullámok több part menti településen és szigeteken okoztak többmilliós károkat.

Március 4-én Tajvant rázta meg egy 6,4-es erősségű rengés, azonban a szigetországban gyakori vendég a földmozgás, lakói felkészültek, így sem károkról, sem emberi veszteségekről nem érkeztek jelentések.

Hazánk szerencsés helyzetben van, a Kárpát-medence távol fekszik a veszélyes zónáktól, így igen ritkán történnek nagy erejű földrengések. Február 8-án azonban megmozdult a föld Somogy megyében, igaz a csekély erejű (2,9-es) rengés nem okozott anyagi károkat, de a lakosság észlelte.

Az elmúlt évszázad legnagyobb földrengése 5,6-os erősségű volt, epicentruma Dunaharaszti alatt volt 1956-ban, de erre hamarosan visszatérünk.

A rémisztő hírek hallatán mindannyian elgondolkozunk, mit tennénk, ha a mi életünkben fordulna elő egy ilyen katasztrófa, sokunk lehetőségeihez mérten segít a bajbajutottakon.
Nincsenek ezzel máshogy sztárjaink, népszerű közéleti személyiségeink sem. Személyes élményeikről, segítőkészségükről kérdeztük őket.

Erőss Zsolt

A Mount Everest hódítója szinte az összes földrészt bejárta, sok veszélyes helyen járt, földrengést mégis „csak” gyerekkorában tapasztalt. „ Az 1977-es romániai földrengés ugye a Székelyföldön is érződött, annyira, hogy kiszaladtunk a házakból és láttuk, hogy az épületek mozdulnak el egymáshoz képest és mintha hullámzása lett volna a földnek. Jelentős károk nem keletkeztek, de zörögtek a poharak és borult egy-két dolog.”

Zsolt nem várná meg, amíg rádől a ház, a lehető leggyorsabban kimenekülne a nyílt utcára. A Hírextrának elmondta, hegymászó barátai éppen a chilei Aconcaguán tartózkodnak és nagyon kíváncsi rá, ők hogyan élték meg a 8,8-as erősségű földrengést.
Anyagilag és egészségileg nincs még abban a helyzetben, hogy nagy összegekkel segíthesse a segélyszervezeteket, de figyelemmel követi az eseményeket, továbbá segélyszervező kampányokban, jótékonysági rendezvényeken szívesen részt venne.
Egészségi állapota szépen javul, fizikai erejét is nyeri vissza, az őszi expedíción való részvételét egyre biztosabban érzi Erős Zsolt.

Benkő Dániel

A nemzet lantosa személyesen is átélte országunk történetének egyik legnagyobb földrengését. Az 1956-os dunaharaszti földrengés idején Budapesten volt. „ Emlékszem, hogy nem volt csillárunk - ugye csórók voltunk - és egy zsinóron lógott a villanykörte és himbálózott jobbra-balra. Azonban nagyon is közöm van két jelentős földrengéshez is. Peremarton-Berhida közelében volt egy nagy földrengés, és a Vigadóban szerveztem egy nagy gálaműsort, amelynek a bevételeit mind a károsultak megsegítésére fordítottuk.”

Az élete hű társát még mindig nem találó Dánielt talán kevesen avatnák nemzeti hőssé. Pedig az 1988-as, 25 ezer halálos áldozatot követelő örmény földrengés idején az elsők között segített a bajbajutottakon, hőstettét az ország legmagasabb kitüntetésével jutalmazták, amelyet azonban mind a mai napig nem vett át. A 22 évvel ezelőtti eseményekről így mesélt a HírExtrának:

Én, mint született fél örmény, pillanatokon belül megszerveztem egy nagy nemzetközi akciót az örmény károsultak javára, de nem akárhogy! Szerveztünk egy gálaelőadást, ahol Sas Szilviától Pitti Katalinig mindenki ott volt, a Bartók vonósnégyes és a brit kamarazenekar játszott. Az eseményen vendégként tiszteletét tette az izraeli légierő legfelsőbb parancsnoka is, aki egységével személyesen 17 áldozatot mentett meg. De ami a legfontosabb, hogy a Malév adott két gépet és több, mint 300 árva gyereket ide tudtunk hozni Zánkára egy pár hétre. Ezért megkaptam az örmény állam legmagasabb kitüntetését, amit mind a mai napig nem vettem át...

Zalatnay Sarolta

Cinit is kerestük a témával kapcsolatban. Kérdésünkre, miszerint élt-e át személyesen földrengést, rejtélyes okok miatt nem volt hajlandó válaszolni. Éppen forgatásra megyek, de előtte még a fodrászomhoz kell beugranom és amúgy is késésben vagyok - kaptuk a lerázó válaszokat.

Ismételten nekiszegeztük érdeklődésünket, válasz gyanánt azonban a szétkapcsolt telefon monoton „bippelését” hallottuk Sarolta csilingelő hangja helyett.
Reméljük egyszerű érdeklődésünk mögött nem sejtett hátsó szándékot, távolról sem kívántunk a súlyos léptei miatt a színpadon remegő mikrofonállványra célozni.

Hollywoodban is mocorog

Hollywood is a Los Angelest kettészelő, földrengésveszélyes Szent András törésvonal közelében fekszik.Talán az állandó veszélytudat is közrejátszik a sztárok adakozókedvében, aktivitásában.

A celebvilág nagyágyúi legutóbb a haiti földrengés áldozatainak megsegítésében jeleskedtek.

Nicole Kidman iskolát alapítana Haitin, Lindsay Lohan elárverezi magát, a The Fugees újra összeállna, John Travolta étellel, orvosokkal és szcientológiával segíti a károsultakat. George Clooney és barátai 58 millió dollárt gyűjtöttek össze egy telefonálós jótékonysági eseményen, és Leonardo Di Caprio egyedül 1 millió dollárt adott az áldozatok megsegítésére.
Forrás: Hírextra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását