2024. április 19. - Emma

Gregor József-emlékkiállítás nyílik

A Szegedhez ezer szállal kötődő, három és fél éve elhunyt operaénekes, Gregor József nagysikerű szerepeire emlékezhetnek és színpadon kívüli életének egy-egy pillanatát is megismerhetik azok, akik megtekintik a művész születésének 70. évfordulójára rendezett emlékkiállítást a Tisza-parti város Nagyszínházának előcsarnokában.
2010. március 5. péntek 17:30 - HírExtra
A szombaton este, a Szegedi Tavaszi Fesztivál keretében a Szegedért Alapítvány díjátadó gálája előtt nyíló tárlatot a Somogyi könyvtár szakemberei állították össze.
A közgyűjtemény munkatársa, a május 29-ig látható tárlatot rendező Bori Katalin az MTI-nek pénteken elmondta: az anyagot úgy válogatták össze, hogy a látogatók végigkövethessék Gregor József pályafutását, de igyekeztek a művészt emberként is közel hozni azokhoz, akik csak a színpadról vagy felvételről ismerhették őt.

A tárolókban bemutatják több személyes tárgyát: többek között bizonyítványát, operaénekesi működési engedélyét és kézzel írt kottáját. A tárolókban olvashatók az operaénekes egy-egy szerephez, utazáshoz vagy tárgyhoz kapcsolódó gondolatai, emlékei. Ezeket a könyvtárban őrzött folyóiratokban megjelent Gregor-interjúkból válogatták a tárlat rendezése során - árulta el a szakember.

Külön kiállításrész emlékezik a művész külföldi fellépéseire, látható itt például az énekes belépőkártyája a New York-i Metropolitan operaházba. Akik ismerték és szerették Gregor Józsefet, tudják, nemcsak a színpadon, hanem a tűzhely mellett is képes volt művészi teljesítményre, ezt bizonyítja az a két szakácskönyv is, melyet szintén bemutatnak a tárlaton.

Az előcsarnokban elhelyezett tablókon az énekesi pályafutáshoz kapcsolódó dokumentumok is láthatók, például az a távirat, melyen tudatták az akkor még a Magyar Néphadsereg Művészegyüttesében dolgozó Gregor Józseffel, hogy Szegedre szerződhet.

Bemutatják több jelmezét, előadásainak plakátjait is, s láthatók hazai és külföldi fellépéseiről készült fotók a hatvanas évektől egészein utolsó szerepéig, amikor a Csárdáskirálynő hercegeként láthatta a Szegedi Szabadtéri Játékok közönsége.

Takács Mária, az énekes özvegye elmondta: a család civil és színházi felvételek mellett Gregor József néhány mindennapi használati tárgyát is kölcsönadta a tárlatra. Láthatók például a művész Szent Antal-szobrai, mindkettőt magával vitte akár Magyarországon, akár külföldön utazott, a nagyobbikat öltözőasztalán állította föl, a kisebbik pedig – melyet örökös orgonakísérőjétől, Égető Máriától kapott – még a színpadra is elkísérte jelmeze zsebében.

A tárlat anyaga a szegedi kiállítás után több Csongrád megyei könyvtárban lesz látható, majd a művész szülőhelyén, Rákosligeten a Gregor József Általános Iskolában mutatják be, végül visszatér Szegedre, ahol egy iskola szintén felvette az énekes nevét.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását