2024. március 29. - Auguszta

System of A Down: vége?

A System of A Down (SOAD) továbbra is inaktív, nincs döntés arról, hogyan tovább - nyilatkozta az MTI-nek adott exkluzív interjúban Serj Tankian, az amerikai metálzene megújítójának számító csapat frontembere, akinek márciusban jelenik meg egy hetvenfős szimfonikus zenekarral rögzített koncertlemeze.
2010. február 28. vasárnap 12:00 - HírExtra
"Semmi sem változott a System of A Down háza táján, a csapat szünetelteti tevékenységét. Megvitatjuk azokat a lehetőségeket, amelyek adódnak, és ha úgy döntünk, újra csinálunk valamit együtt, azt közölni fogjuk. Egyelőre nem döntöttünk semmiről" - jelentette ki Serj Tankian, aki e-mailen válaszolt a feltett kérdésekre.
Az örmény származású tagokból álló, Kaliforniából indult SOAD (Tankian mellett Daron Malakian gitáros, Shavo Odadjian basszusgitáros és John Dolmayan dobos) 1996-tól tíz éven át sikert sikerre halmozott, öt sokkoló, semmihez sem hasonlítható felfogású metál/hard rock albumot (System of A Down, Toxicity, Steal this Album, Mezmerize, Hypnotize) adott ki, amelyek összesen 20 millió példányban keltek el.

Zúzós riffek, állandó ritmusváltások, ezzel együtt fülbemászó, olykor operába hajló dallamok, brutális hangzás, elképesztő hangszeres tudás és egy, a mély hangoktól a sikolyokig mindent produkálni képes énekes. Tankian szövegeiben keményen politizál: támadta a háborúkat kirobbantó George W. Bush-t, és állandóan visszatérő téma a török vezetés által el nem ismert örmény népirtás, amelyet 1915 és 1917 között hajtottak végre az Oszmán Birodalomban. (Az utóbbi témával foglalkozó, Screamers című filmben a zenekar tagjai is közreműködtek.) A SOAD 2006-ban Grammy-díjat kapott B.Y.O.B. című dalával, de abban az évben álltak utoljára színpadon: a zenekar határozatlan időre leállt.
Serj Tankian 2007-ben szólóalbumot adott ki Elect the Dead címmel, Malakian és Dolmayan Scars On Broadway név alatt jelentetett meg lemezt. "Tetszik, amit csináltak" - mondta utóbbiról az MTI-nek Tankian, akinek márciusban jelenik meg Elect the Dead Symphony című koncert CD-je. Ezt a hetven tagú Auckland Philharmonia Orchestra (APO) közreműködésével tavaly rögzítette Új-Zélandon.

"Egy évvel ezelőtt volt a közös koncert, amelyet az egymás iránti kölcsönös érdeklődés hozott tető alá. Dalszerzőként nem könnyű olyan zenekart kapnod, amely mindenben megfelel az elvárásaidnak. Az APO-ra egy dokumentumfilmben figyeltem fel, amely arról szólt, hogyan jött létre együttműködésük Philip Glass-szal. Megtisztelve éreztem magam, hogy egy szimfonikus zenekar velem akar dolgozni, és éppen akkoriban gondolkodtam azon, miként lehetne nagyzenekari elemeket beépíteni következő lemezembe" - fejtette ki az énekes. Megjegyezte: Új-Zélandot eddig is nagyon kedvelte, többször töltötte ott a szabadságát.

A közös munkából született koncert, illetve a hamarosan megjelenő Elect the Dead Symphony lemez Serj Tankian következő stúdióalbuma egyfajta előfutárának is tekinthető, hiszen azon is lesz majd vonós és fúvós szekció.

"Régi tervem volt, hogy olyan anyagot csináljak, amelyben nagyobb teret szentelhetek az instrumentális oldalnak. Következő lemezemen egyszerre lesz elektronika, élő zenekar, dzsessz és rock. A hangzás olyan, amilyet még nem tapasztaltam korábban, számomra megszűntek a zenei határok. Erőteljes és cseles, meghallgatása elmélyültséget, sokrétű befogadást igényel" - válaszolta a zenész az MTI egyik kérdésére.
Serj Tankian 2008-ban a Sziget Fesztiválon is fellépett. Ezzel kapcsolatban kiemelte: nagyon jól érezte magát, a közönség remekül fogadta, és "soha nem ettem még olyan finomat nyári fesztiválon a backstage-ben, mint akkor".

Az énekes kísérletező kedvét bizonyítja, hogy néhány éve egy saját lemezkiadót is alapított Serjical Strike néven, amely többek között az örmény folkzenésszel, Arto Tuncboyaciyannal készített közös albumukat (Serart) is megjelentette.
"Nem kizárt, hogy egyszer lesz Serart 2, de egyelőre nem tervezem. Januárban kiadtuk apám, Khatchadour Tankian első lemezét, amelyen klasszikus örmény dalok vannak, meg néhány új is" - jegyezte meg Serj Tankian.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását