2024. április 19. - Emma

Ezt várják a pedagógusok az új kormánytól

Bár Orbán Viktor évértékelőjében nem tért ki erre, Hoffmann Rózsa, a választási győzelemre esélyes Fidesz-KDNP politikusa a hétvégén leszögezte: stratégiai ügyként tekintenek az oktatásra. És mit várnak egy új kormánytól a pedagógusok?
2010. február 23. kedd 07:39 - Nagy András
A legnagyobb (mintegy negyvenezres) tagsággal rendelkező reprezentatív pedagógus-szakszervezet, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) hétvégi kongresszusán a közelgő országgyűlési választásokra tekintettel megfogalmazta, mit vár a következő kormánytól az oktatáspolitika terén.

Kevesebb papírmunkát!

MSZP: nagyobb állami felelősséget a közoktatásba
Az ország és polgárai gyarapodásának legfontosabb feltétele a közoktatás, a szakképzés és a felsőoktatás minőségi átalakítása – áll a szocialisták szombaton bemutatott ötven oldalas választási programjában. Az anyag szerint az MSZP folytatná az Új tudás programot, az Útravaló ösztöndíjprogramot, az Arany János Tehetséggondozó Programot. Fenntartanák a pedagógusok teljesítményösztönző pótlékrendszerét, támogatnák a kiemelt angol nyelvi képzést. Növelnék az állami felelősség közvetlen érvényesítését az oktatásban, folytatnák a szakképzés korszerűsítését, koncentráltabb és minőségelvűbb magyar felsőoktatást szeretnének, valamint a pedagógusképzés és továbbképzés rehabilitációját.
Az előterjesztés, mely „A PSZ elvárásai az új kormánnyal szemben” címet viseli, felszólítja az ország leendő vezetőit, hogy tegyen meg mindent a társadalom megosztottságának csökkentéséért, a gazdaság helyzetének javításáért, valamint az államháztartás valós reformjáért. A PSZ, mint érdekképviselet fontosnak tartja a valódi érdekegyeztetést, valamint a társadalmi párbeszéd jogszabályokban garantált működtetését.

A közoktatás átalakítását illetően a PSZ először is arra számít, hogy a következő kormány megteremti az oktatás, nevelés, képzés, kutatás társadalmi elismerését. Fontosnak tartja, hogy az állam egyetemes garanciát vállaljon az oktatás finanszírozásra, és hosszú távú oktatáspolitikai koncepcióval rendelkezzen.

Egy ilyen koncepciónak a pedagógusok szerint mindenképp segítenie kell az ország versenyképességének növelését, egy stabil és korszerű iskolarendszer kialakítását, a tanulással, tanítással összefüggő alkotmányos jogok, valamint az esélyegyenlőség biztosítását, stabil törvényi kereteket a közoktatásban.

Tartalmaznia kell továbbá a hátrányos helyzetű gyermekek problémáinak megoldását, az iskolai agresszió elleni hatékony fellépést és intézkedést, a közoktatásban dolgozók adminisztrációs terheinek csökkentését, valamint a köz- és felsőoktatáshoz szervesen kapcsolódó intézményrendszer megteremtését.

Uniós béreket!

Tudatosan rombolták a pedagógusok tekintélyét?
Tudatosan rombolta a pedagógusok tekintélyét az elmúlt nyolc év kormányzati politikája - mondta Hoffmann Rózsa, a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője egy hétvégi konferencián a fővárosban. A tanácskozáson felszólalók szerint nemzeti, stratégiai ügyként kell tekinteni a jövőben a család- és szociálpolitikára, az egészségügyre és az oktatásra. A kereszténydemokrata képviselő a Van kiút címmel, az Asszonyok a nemzeti egységért nevű szervezet által rendezett tanácskozáson arról is beszélt, hogy ma a pedagógusok java szenved attól, ami az iskolákban zajlik és sokan hagyták ott a pályát.
MTI
A legnagyobb pedagógus-szakszervezetnél nem csak az oktatói-nevelői munka körülményeinek javítását, hanem a tanítói, tanári pálya presztízsének "visszaállítását" is. Ehhez szerintük a minőségi oktatáshoz szükséges iskolai létszámstruktúrára, a pedagógusképzés korszerűsítésére, a finanszírozási keretek bővítésére, egy pedagógus-életpályamodell bevezetésére, rugalmas nyugdíjkorhatárra van szükség.

A PSZ elvárásait tartalmazó dokumentum hangsúlyos eleme a közoktatásban dolgozók keresetének javítása is. Az irat szerint a pedagógusok nemhogy kérik, de egyenesen követelik az új kormánytól az oktató-nevelő munka társadalmi jelentőségét elismerő, tisztességes megélhetést nyújtó béreket, s a következő politikai ciklus végére az uniós kereseti átlagot megközelítő bérrendszert.

Ehhez szerintük a bértábla emelésére, újabb fizetési fokozatokkal való kiegészítésére, a különböző pótlékok emelésére, a cafeteria-rendszer közoktatási szférára való kiterjesztésére, valamint egy ágazati kollektív szerződés kidolgozását, bevezetésére lenne szükség.

A HírExtra a témában megkereste Kerpen Gábort, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) elnökét is, ám őt a cikk elkészültéig nem sikerült elérni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

bagi
2010. február 23. 10:29
Csalódni fogtak fideszes pedagógusok: a csoda elmarad és nem sok változás ígérkezik. Majd odaát - a túlvilágon bízhattok a keresztény-konzervatív értékrendben...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását