2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Mégsem eladó a legendás stúdió

A korábbi sajtóértesülésekkel ellentétben nem eladó a londoni Abbey Road legendás zenestúdiója - közölte vasárnap az EMI zeneműkiadó.
2010. február 22. hétfő 06:58 - HírExtra
A patinás emlékű, elsősorban a Beatles által világhírűvé tett stúdiókomplexum 1929 óta az EMI tulajdona, ám a cég - amelyet három éve megvett egy befektetési társaság - súlyos anyagi helyzetben vergődik: legutóbbi pénzügyi évéről 1,7 milliárd font (530 milliárd forint) veszteséget jelentett, és nyár elejéig 120 millió fontot kell valahogy összeszednie esedékes banki tartozásainak törlesztésére.

A brit sajtóban elterjedt értesülések szerint az EMI piacra dobná az Abbey Road-i stúdiót is, hogy mielőbb pénzhez jusson.

Hosszas hallgatás után vasárnap este azonban a társaság hivatalos közleményben cáfolta hírt, mondván: nem tervezi az Abbey Road-i stúdió eladását. A cég közölte, hogy már tavaly kapott egy "több mint 30 millió font" értékű vételi ajánlatot a létesítményre, de azt is elvetette.

Az EMI azt azonban elismerte, hogy jelentős tőkebevonásról tárgyal lehetséges befektetőkkel, mivel a stúdió évek óta veszteséges, és "életet kell bele lehelni". A közlemény hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a vállalat "nem vevőt, hanem megfelelő befektetőt" keres.

Az Abbey Road-i stúdió eladásáról felröppent értesülések nyomán szinte az egész ország megmozdult. Mások mellett a BBC zenei csatornáit is hallgatók ezrei hívták fel, kérve, hogy valaki - lehetőleg az angol-walesi építészettörténeti örökség kezelője és fenntartója, a National Trust - mentse meg a nemzeti intézménynek tekintett stúdiót.

A National Trust már közölte is, hogy ha erre tömeges igényt lát, kész országos pénzgyűjtő kampányt indítani az Abbey Road megmentésére, Lord Andrew Lloyd Webber, a világhírű musicalszerző pedig állítólag még megvenni is hajlandó lett volna a komplexumot.

A stúdióval azonosult utcanévből a Beatles csinált világmárkát azonos című, 1969-ben kiadott utolsó előtti albumával, és annak ugyancsak halhatatlan, évtizedek óta poszterként is árult "zebrás" borítójával. Ez az a híres lemezborító, amelyen az együttes tagjai John Lennon vezetésével libasorban átvonulnak a stúdió fehér épülete előtt az utca másik oldalára, a ma is ugyanott meglévő, gondosan karbantartott zebrán.

E gyalogátkelő a Londonba látogatók egyik zarándokhelye; gyakran látni, amint a turisták a fotót utánozva ugyanitt átmasíroznak az úton.

Az Abbey Road-i stúdió mindazonáltal korántsem csak a Beatles dalait rögzítette. Megfordult itt a leghíresebbek közül Cliff Richard, a Pink Floyd, a U2, az Oasis, Rod Stewart, a Spice Girls, a Take That, Amy Winehouse vagy éppen Placido Domingo is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását