2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Indulhat a Márai Program

A könyvkiadók és az írók képviselői is helyet kapnak a Márai Program kiadványlistáját összeállító Márai Testületben, így rövidesen elindulhat a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) nagyszabású könyvszakmai projektje - jelentették be a megállapodásban részt vevő szervezetek képviselői hétfőn, az Oktatási és Kulturális Minisztériumban (OKM).
2010. február 22. hétfő 16:08 - HírExtra
Mint a kulturális tárca vezetője, Hiller István elmondta, a Márai Programmal egy hosszú távú, évi 1 milliárd forintból működő könyvtártámogatási és könyvszakmai projekt indul el, melynek céljai közé tartozik az olvasáskultúra fejlesztése és a kortárs magyar szerzők széleskörű megismertetése.

A kezdeményezésre az ad lehetőséget, hogy januártól az NKA új finanszírozási bázison működhet: költségvetését az ötös lottó játékadójának 90 százaléka adja - emlékeztetett a miniszter, hozzátéve, ez a megoldás elvonások nélkül biztosít forrásbővülést a kulturális alap számára.

Hiller István tájékoztatása szerint a Márai Programban részt vevő könyvtárak egy 1000 címet tartalmazó, folyamatosan frissülő listáról rendelhetnek, amely 2010-ben 40 százalékban klasszikus és kortárs szépirodalmat, illetve gyermek- és ifjúsági műveket, 60 százalékban tudományos és szakkönyveket, valamint ismeretterjesztő kiadványokat és kézikönyveket tartalmaz; a listán a magyar szerzők prioritást élveznek majd.

A rendelhető könyvek jegyzékét összeállító Márai Testületbe a megállapodás szerint az NKA szépirodalmi, könyvtári, valamint ismeretterjesztés és környezetkultúra kollégiumának 2-2 képviselője mellett 2 főt a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE), további 1-1 főt a Magyar Írószövetség, illetve a Szépírók Társasága delegálhat majd.

Mint a miniszter hozzáfűzte, a listára magyarországi bejegyzésű, illetve határon túli magyar kiadók nevezhetik köteteiket legfeljebb a kiskereskedelmi ár 60 százalékáért, így a könyvtárak szerencsés esetben akár 1,5 milliárd forint értékű könyvhöz is hozzájuthatnak a Márai Program keretében. A projekt az első esztendőben mintegy 600 nyilvános könyvtárra terjed ki, köztük helyet kap 15 határon túli magyar bibliotéka is.

A tárcavezető hangsúlyozta: a Márai Programban a szerző, a kiadó, a könyvtár és az olvasó egyaránt érintett, így a kezdeményezés a teljes könyvszakmai területet lefedi.
Mint Harsányi László, az NKA elnöke elmondta, a rendelkezésre álló 1 milliárd forintból 900 milliót biztosítanak új kötetek rendelésére, a fennmaradó 10 százalék elsősorban a program promócióját és az olvasáskultúra népszerűsítését szolgálja majd. Az utóbbi esztendőkben a hazai könyvtárak évi 3 milliárd forint körüli összeget fordíthattak könyvbeszerzésre - érzékeltette a projekt jelentőségét.

A Márai Program a Könyvtárellátó Nonprofit Kft-n keresztül, minimális működési költséggel üzemel majd - jegyezte meg a kulturális alap vezetője.
Harsányi László kiemelte: fontos cél a flexibilitás, ezért a projekt beindulása után a megszerzett tapasztalatokat folyamatosan értékelik és beépítik majd.

Zentai Péter László, az MKKE igazgatója felidézte, a hazai könyvkiadás a rendszerváltás óta színtiszta piaci viszonyok között működött, és eddig csak "álmodozhatott" olyan támogatási rendszerekről, mint amilyeneket a filmtörvény vagy az előadóművészeti törvény biztosított más kulturális területek számára. A Márai Program azonban hosszú távú megoldást jelent - fogalmazott.

A szakember úgy vélte, szükség lenne egy alkotói ösztöndíjprogramra, illetve arra is, hogy az olvasáskultúra fejlesztése szervezettebb formát nyerjen.

Az MTI kérdésére válaszolva Harsányi László elmondta, a Márai Testület alapító okirata már elkészült, így rövidesen a kollégium is megkezdheti működését. Ki kell építeni a program informatikai hátterét, valamint el kell végezni a könyvtárak besorolását is, de ha a Márai Testület felállt, várhatóan egy hónapon belül a rendelhető kötetek listája is elkészül - tette hozzá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását