2024. április 24. - György

S&P: negatív figyelőlistán matad a MÁV

Továbbra is negatív figyelőlistán tartja a MÁV spekulatív, "BB" szintű cégadósi besorolását a Standard & Poor's, tekintettel az állami finanszírozásról még folyó tárgyalásokra.
2010. február 19. péntek 20:45 - HírExtra
A nemzetközi hitelminősítő pénteken Londonban közölte: a magyar vasúttársaság és a kormány képviselőivel tartott megbeszéléseiből az derült ki számára, hogy a felek változatlanul tárgyalnak a MÁV várható veszteségeinek fedezésére szolgáló potenciális kormányzati pénzügyi támogatás formájáról és mértékéről. A jelenlegi "BB" besorolás az S&P azon feltételezésére alapul, hogy a MÁV továbbra is kap kormányzati támogatást, és hozzájut a szükséges mennyiségű hitelekhez is - áll a hitelminősítő elemzésében.

A cég közölte: a MÁV tavaly október óta érvényes figyelőlistás státusát az áprilisi magyarországi választásokig várhatóan feloldja minősítési döntéssel. Ha addig a Standard & Poor's számára nem válik teljesen egyértelművé a kormányzati támogatás mértéke, akkor az az aggály merül fel, hogy - tekintettel az új kormány megalakulásához és a kormányprogram kialakításához szükséges időre - késhet a MÁV pénzügyi támogatásáról szóló döntés, és ez ronthatja az S&P-nek a magyar cég hitelképességéről alkotott megítélését - áll az elemzésben.

A Standard & Poor's közölte: a MÁV-ra érvényes jelenlegi besorolás erőteljesen függ a hitelminősítő által feltételezett mértékű kormányzati támogatástól. Ha az S&P e támogatás gyengülését érzékeli, akkor lehetségessé válik a leminősítés - fogalmaz az S&P elemzése.

A cég tavaly áprilisban rontotta a spekulatív sávon belül a jelenlegi szintre a MÁV hosszú futamú adósbesorolását a magyar szuverén adósosztályzat néhány nappal korábbi visszaminősítése nyomán.

A "BB" besorolás két fokozattal marad el a még befektetésre ajánlott közepes "BBB" sáv alsó szélétől, a "BBB mínusz"-tól, amellyel az S&P a hosszú futamú magyar szuverén adósbesorolást jelenleg nyilvántartja.

A két fokozatnyi különbséget a Standard & Poor's a MÁV tavalyi osztályzatrontásához fűzött elemzésében azzal indokolta, hogy nincsenek közvetlen állami garanciák a vasúttársaság teljes adósságára, és a MÁV-nak nyújtandó pénzügyi támogatás sem egyértelműen garantált.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását